Da li želite Ice Cream Sandwich?

Zašto se Android 4.0 toliko priželjkuje?

Od kako je Google u prvoj polovini godine najavio da radi na verziji Android platforme koja će objediniti tablet uređaje i mobilne telefone koji rade sa ovom platformom, ljubitelji ovih uređaja željno isčekuju momenat kada će ga videti uživo. Ice Cream Sandwich je konačno stigao!

lock lg

 

Iako je zvanično predstavljanje nove verzije ove platforme odloženo zbog smrti Stiva Džobsa, koja je izazvala potres u svetu potrošačke elektronike, to nije uticalo na smanjenje publiciteta koji je posvećen ovom događaju. Google je svoju četvrtu verziju Android platforme predstavio 19. oktobra zajedno sa prvim uređajem koji će se pojaviti na tržištima – Samsung Nexus (Prime). Opšti utisak je da je podjednako pažnju privukla platforma ali i sam uređaj, čija je specifikacija impresivna.

Ipak, akcenat ćemo ovog puta staviti na samu platformu, s obzirom na to da je ona upravo srce ove kombinacije. Na prvi pogled, vizuelni identitet Ice Cream Sandwich-a ostavlja utisak da je u pitanju prilagođena verzija Honeycomb (3.x) verzije za manje ekrane. U suštini, skoro i da jeste tako. Ikonice, izbor boja, izgled menadžera trenutno pokrenutih aplikacija, meni, vidžeti… sve podseća na Honeycomb. Ali ipak nije isto. Ta sličnost je upravo veliki adut novoj verziji ali kao i svaka druga stvar, imaće svoje ljubitelje i one koji to nisu. Ukoliko ste možda imali priliku da koristite neki Honeycomb tablet, okruženje će vam biti već poznato i oduševiće vas kako sve dobro izgleda i na manjem ekranu. Ali i ako zagrebete ispod površine prvog utiska, nova verzija će vas oduševiti i neki sitnim ali bitnim detaljima.

 

Krenimo od početka… Početni ekran.

Početni ekran čine 5 vezanih ekrana. Na samom vrhu ekrana, kao i u svakoj verziji za mobilne telefone, nalazi se padajući ekran gde se pojavljuju obaveštenja (notification bar) i princip funkcionisanja se nije promenio. Osim što je malo tanji, promenjene su i ikonice pa je tako, na prvi pogled, ostavljeno više prostora za dodatne ikonice koje predstavljaju nepročitana obaveštenja.

Na dnu ekrana, nalaze se dva reda tastera – jedan sadrži četri prečice za najčešće korišćene opcije (prepodešene su “Call”, “People”, “Talk”, “Browser” i “Main Menu”) i drugi na kome su smešteni sistemski tasteri (“Back”, “Menu”, “Home”). Za razliku od prethodnih verzija, drugi red tastera je sada prikazan direktno na ekranu, čime su ukinuti najbitniji “hardverski” tasteri za kontrolu uređaja. U praksi, ova promena je omogućila da se veličina ekrana poveća a da se pri tom drastično ne menja veličina samog uređaja. Dodatno, to što su “tasteri” virtuelni, to programerima može doneti još jednu vrstu slobode u kreiranju funkcionalnijem softveru.

Pored navedenih tastera, na gornjoj strani ekrana, sada se konstatno nalazi Google Search vidžet sa tasterom za glasovnu pretragu. Pri dnu ekrana, sa desne strane, sada se nalazi “Google Apps” folder u kome se nalaze prečice do svih Google aplikacija. Ostale ikonice se dodaju na klasičan način za Android uređaje.

Dugim pritiskom na prazan deo ekrana, pojavljuje se meni za promenom pozadine ali ne više i podmeni za izbor vidžeta kao na prethodnim verzijama.

Glavni meni

U poređenju sa prethodnim verzijama Android platforme, kroz meni se sada “prolazi” kretanjem levo desno. Taj način je možda i zgodniji iako je prepoznatljivi “skrol” (scroll) imao svoje prednosti. Meni je sada podeljen na dva dela – aplikacije (programi i igrice) i vidgeti. Što se tiče prvog dela, u njemu su samo listirane sve instalirane aplikacije sortirane po abecednom redu. Trenutno ne postoji mogućnost da se drugačije sortiraju aplikacije. Na drugom delu, koji pripada vidžetima, dočekuju nas widžeti čiji je dizajn skoro preslikan sa Honeycomb verzije. Konačno, veličina vidžeta se može menjati (samo kod onih koji to podržavaju) i prilagoditi prostoru koji želite da zauzmu. Ova mogućnost je posebno korisna pri upotrebi vidžeta za kalendar ili E-mail. Naravno, nove vidžete možete standardno preuzeti sa Android Market-a čija ikonica vam je uvek dostupna u gornjem desnom uglu glavnog menija.

Kompatibilnost

Kao što je najavljivano, Android 4.0 je kompatibilan sa prethodnim verzijama aplikacija, kreiranim za starije verzije ove platforme. Naravno, pun potencijal će se iskoristiti ukoliko se postojeći kodovi aplikacija ažuriraju novim opcijama. Tokom procesa testiranja, jedva da smo naišli na par aplikacija koje nisu kompatibilne sa Ice Cream Sandwich-om. S obzirom na to da će se ova verzija platforme naći i na mobilnim telefonima i tabletima, možemo uskoro očekivati da određene tablet aplikacije nađu put do manjih i pristupačnijih ekrana.

Sitnice

Kao što smo već naveli, mali bitni detalji (sitnice) će vas oduševiti kada se prvi put budete susreli sa ovom verzijom Android-a. Neki od tih detalja su:

  • aplikacija za kontrolu kamere je redizajnirana i omogućava pravljenje panoramskih fotografija
  • izgled aplikacije za pozivanje (minimalistički dizajn sa prikazanim najbitnijim informacijama o pozivima)
  • imenik
  • kalendar
  • Email klijent
  • novi Android font pod imenom “Roboto”
  • preglednije opcije u podešavanjima…

Od dodatnih aplikacija, iznenadila nas je “Movie Studio” koja vam omogućava da, dodavanjem video sekvenci, direktno na telefonu montirate video fajl za kasnije prikazivanje. Nova “Music” aplikacija je takođe pretrpela izmene, kako vizuelne tako i funkcionalne. Ovim aplikacijama, Google korisnicima skreće pažnju na multimedijalnu snagu Android platforme koju će pratiti najavljena “Google Music” prodavnica muzike poput “iTunes”-a. Na žalost, ovaj servis, koji je još u fazi testiranja, dostupan je samo na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

Ice Cream Sandwich i na vašem Android telefonu? To ćemo tek da vidimo. Kako je najavljeno, samo će prethodni Samsung Nexus model dobiti svoju zvaničnu verziju nove platforme. Ostali će za zvaničnu verziju, najverovatnije biti uskraćeni. Na svu sreću, Android zajednica je veoma vredna i uveliko radi na verzijama za najpopularnije Android telefone pa će se uskoro mnogi pohvaliti kako je njihov telefon ponovo rođen. Od novijih telefona, spominju se novi HTC i Motorola modeli koji su očekivani u drugom kvartalu naredne godine.

U isčekivanju zvaničnog dolaska novog Nexus-a, u našoj redakciji uživaćemo u snimcima sa YouTube-a onih koji su bili srećniji od nas i već sve ovo videli i koristili uživo. Novi Nexus (Prime) stiže sredinom novembra a najavljeno je da će preko Vodafon (VIP) mreže biti dostupan i u Srbiji.

Za kraj, izdvojićemo još jednom stavke koje su nam se dopale pored opisanih:

  • Roboto, novi Android font – jednostavno, izgleda “cool”
  • Novi “lock screen”
  • Virtuelni sistemski tasteri koji nestaju
  • Vidžeti kojima je moguće menjati veličinu
  • Redizajnirana opcija datoteka (folders)
  • 2D grafika je hardverski podržana
  • Ugrađena opcija za kreiranje “screenshot”-a ekrana
  • Opcija za čuvanje Internet stranica za offline pregled
  • Unapređen prostor za obaveštenja
  • Unapređena tastatura
  • Otključavanje telefona uz prepoznavanje lica (ovo će biti vrlo interesantno za upotrebu)
  • Ažurirane osnovne Google aplikacije uključujući i unapređeni pretraživač
  • Kreiranje punog 1080p video snimka
  • “Time lapse” opcija za snimanje (wow!)
  • Sjajna aplikacija imenika
  • + još mnogo toga 🙂