LookerWeekly.com magazin

Detelina sa četiri lista

Njeno značenje u narodu

Pripremila Janja Rešćanski

„Ko pronađe detelinu sa četiri listića, postaće srećan!” Ovo tumačenje deteline kao simbola sreće poznato je na samo Srbima i narodima na ovim prostorima, nego i drugim kulturama sveta, a pogotovo Anglosaksoncima. Koliko ima istine, a koliko sujeverja u ovome?

Smatra se da su još Druidi, keltski sveštenici verovali u čarobno svojstvo deteline sa četiri lista. Smatrali su da svako ko pronađe ovu retku pojavu, dobija natprirodnu moć da vidi zla bića, duhove, demone, veštice i đavole, pa samim tim, lakše će ih izbeći. Ukoliko nema zlih utvara, veće su i šanse da se sreća dosegne.

U narodu još postoji verovanje da je prognana Eva sa sobom iz raja ponela i malenu detelinu sa četiri listića. Među svim hrišćanima, ova biljka je univerzalni simbol sreće i najčešće se predstavlja sa potkovicom, jednim od simbola sa istim značenjem. Smatra se da je ovakva detelina nalik krstu, te da je dotaknuta božijom ljubavlju, a to može samo da sluti na radost, sreću i prosperitet.

U botanici, detelina je biljka sa neparnim brojem listova, uglavnom sa tri lista. Baš zato je potraga za četvrtim listićem tako uzbudljiva! Iako je ima gotovo na svim kontinentima, i na svakoj travnatoj površini, detelina sa četiri lista teže se pronalazi. (provereno!)

Detelina sa četiri lista je u stvari greška u biljnoj genetici. Reč je o degenerisanom genu koji je odgovoran za broj listova. Danas se genskim inžinjeringom proizvodi detelina koja ima baš ovu željenu anomaliju. Ukoliko vam sreće  očajnički nedostaje, detelinu sa četiri lista tako možete posaditi u svom dvorištu. Imaćete punu baštu zelenih srećnih amajlija, jer ipak smo mi i „kovači svoje sreće”!

Foto: publicdomainpictures.net

Janja Rešćanski

Janja Rešćanski, diplomirani novinar, veliki je zaljubljenik u etnologiju, antropologiju, istoriju umetnosti. Zanimaju je narodni običaji i verovanja, psihologija i misterije sveta. Na fakultetu su je zvali ’’čeljade željno znanja’’, baš kao i danas. Ne voli priče o ljubavi, ali ono što najviše voli su sove i bizarne vesti. Dok radi reportaže, uživa, a kao veliki šaljivdžija vrsni je davalac komentara. Piše za rubrike stvaran svet, zanimljivosti i životni stil.

3 komentara

fifteen − 13 =

  • Zaista zanimljiv tekst. Moram da priznam da sam ja kolekcionar deteline sa 4. lista i pronalazim je bez problema od detinjstva. Kako za sebe tvrdim da sam realna, trudila sam se da o njoj razmisljam kao o obicnoj biljcici sa greskom u genetici ali moram da priznam da ipak ima neceg u narodnom verovanju. Jer, verujte, zajedno sa prijateljicama sam pokusavala da je nadjem. Ja je odmah ugledam a one, iako gledaju skoro u istu tacku, nikako ne mogu da je primete!

    Slazem se sa konstatacijom da smo mo kovaci svoje srece….

    Pozdrav,

    Gaga

  • Takodje i ja je uvek ugledam u mnostvu deteline sa tri lista. Kao da mi se ona sa cetiri nekako izdvoji . Juce sam nasla jednu, evo danas opet, iako kisa pljisti, cim pridjem dvoristu ja je ugledam. 🙂

    Jelena

Pratite nas