Kako je Beograd dobio ime
kako-je-beograd-dobio-ime-707

Dani Beograda, 16. – 17. aprila

Skordisci, keltsko pleme, su naselili teritoriju Beograda još 279. g. pre n. e. Njegovo prvobitno ime je bilo Singidunum. Veruje se da taj naziv potiče ili od reči „dunum” što znači brežuljak ili od „din” tj. grad. Skordisci su svoje ime, kako se pretpostavlja, dobili po Skordus planini – Šar planini.

U trećem veku ovaj grad je dobio status rimske kolonije. O tadašnjem vremenu svedoče i velika groblja koja su se prostirala od Kalemegdana, pa do šireg dela grada. Antički kovčezi su pronađeni i u Botaničkoj bašti i u Makedonskoj ulici.

Srbi ga naseljavaju u sedmom veku i nazivaju ga Belim gradom. Ime kao takvo je pomenuto u vizantijskim analima cara Lava V Jermenina (813 – 820) zajedno sa nazivima Singidon i Alba Greka. Tako su ga zvali Vizantijci, a još su koristili i imena Belagradon i Belegradon. Prvi put se slovenski naziv Beograd pominje u pisanom dokumentu 16. aprila 878. godine i to u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu.

„A kako divan položaj ima taj grad! Baš na ušću velikih reka, hladne Save i velelepnog Dunava.” – češki putopisac Jan Neruda (1834 – 1891)…

Beograd je zbog dobrog geografskog položaja vekovima bio grad u kome su se smenjivali razni osvajači. Pre dolaska Slovena osvajali su ga Huni, Saramati, Ostrogoti i Avari. Kao pogranična tvrđava bio je na smenu u bugarskim, srpskim i mađarskim rukama. Turci su ga osvojili u 15 veku.

Pored 16. aprila, još jedan izuzetno značajan datum je 19. april 1867. g. kada je poslednji turski komandant Ali Riza-paša, uz grmljavinu topova, Knezu Mihailu predao ključeve tvrđave. Na čelu svojih trupa Mihailo je ušao u grad kroz Stambol kapiju. Nekadašnja kapija se nalazila između Spomenika knez – Mihaila, Narodnog pozorišta i prostora na uglu Francuske ulice i Trga Republike.

Zbog ova dva značajna istorijska događaja dani od 16. do 19. aprila se obeležavaju kao „Dani Beograda”. Dani naše prestonice će se i ove godine proslaviti bogatim kulturno – umetničkim programom u organizaciji Belef centra.

foto: Tijana Janković

Nema komentara
Ostavite komentar


+ 4 = 11

Da li nas pratite?

  • GooglePlus
  • Tumblr
  • YouTube
  • RSS
Your Adv Here
LW vremenska prognoza
14C
11C
Sat
11C
Sun
16C
Mon

LookerWeekly.com Intervju

Kako su naši domaćini konferencije „Belgrade state of mind vol. 2“ osmislili sedam dana (6-13. april), tokom kojih će strani studenti upoznavati naš grad i osećati se kao pravi Beograđani, govori nam studentkinja ETF-a i PR Udruženja Istek LK Beograd Anja Grumić.

Povodom Dana šale, razgovaramo sa popularnim stand up komičarom Neshom Bridgesom, koji će vas i u ovom intervjuu lepo nasmejati:

Saznajte zašto je jednom makedonskom glumcu i stand up komičaru najveći utisak bilo gostovanje kod Žike u Šarenici, kako je to kada pozajmljujete svoj glas likovima iz turskih serija i koliko srpski padeži zadaju glavobolje strancima.