LookerWeekly.com magazin

Arheološki lokalitet u Vinči otvoren za posetu

Stalna postavka na Arheološkom lokalitetu Belo brdo u Vinči ponovo je otvorena za posetu. Radovi na sanaciji krova su završeni i izložbena postvaka će od utorka, 17. septembra biti ponovo otvorena.

Posetioci će moći da obiđu lokalitet i pogledaju postavku utorkom, sredom i petkom od 10 do 16, četvrtkom od 12 do 18, i subotom i nedeljom od 10 do 18 časova. Stručno vođenje: subota i nedelja 10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00, 17.30. Lokalitet će biti otvoren po ovom radnom vremenu do kraja oktobra, odnosno i duže ako vremenske prilike to budu dozvoljavale, a nakon tog datuma poseta će biti moguća po najavi (011/8065-334 i 060/500-51-87).

Tokom neolita, u periodu dužem od hiljadu godina, jedni pored drugih živeli su i radili ribari, zemljoradnici, tkači, grnčari, lovci, stočari, vračevi, kamenoresci. Zbog izuzetno geografskog položaja, Vinča je zauzimala centralno mesto na širem području. Bogatstvo nalaza u Vinči i njena dugotrajnost pokazuju da je to naselje predstavljalo istaknuto mesto u lokalnim, kao i u regionalnim okvirima. To potvrđuju i mnogobrojni nalazi luksuzne robe koja potiče sa obala Egeje, udaljenih više od hiljadu kilometara.

Zahvaljujući nalazima iz neolitskog perioda, pre svega antropomorfnim figurinama, Vinča je zauvek ucrtana na mapu svetske kulturne baštine. Međutim, značaj arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči ne leži samo u ostacima iz doba neolita. Otkriće jama iz bakarnog i bronzanog doba (period od 4000. do 2000. godine p.n.e), kao i srednjovekovne nekropole (od 700. do 1500. godine n.e), pokazalo je da je i nakon okončanja neolitske epohe, Vinča naseljavana u kontinuitetu od 7000 godina sve do naših dana.

foto: B. Jovanović

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Pratite nas