LookerWeekly.com magazin

MESEC FRANKOFONIJE 2019


Za frankofoniju u Srbiji: proleće preporoda


Ovaj mesec posvećen je frankofonim inicijativama u Srbiji, koje potiču od škola, gradskih opština, udruženja, muzeja, kulturnih centara, ambasada i predstavništava. Koordinator Meseca frankofonije ubuduće je Grupa frankofonih ambasadora u Srbiji, osnovana 2018, koja obuhvata 19 diplomatskih misija (Amerike, Evrope, Bliskog istoka, podsaharske Afrike, Azije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i OSCE).

Manifestacije koje će biti priređene odražavaju raznovsnost angažovanja na polju frankofonije širom Srbije, koja je od oktobra 2018 postala pridružena članica Međunarodne organizacije Frankofonije. Ovaj program je ogledalo tih frankofonih strujanja širom Srbije.

Kao i ranijih godina, Mesec frankofonije daje prednost frankofonim inicijativama u Srbiji, koje potiču od škola, gradskih uprava, udruženja, muzeja, kulturnih centara, ambasada i drugih diplomatskih predstavništava.

Ubuduće će manifestaciju Mesec frankofonije organizovati Grupa frankofonih ambasadora u Srbiji, osnovana 2018, koja obuhvata 19 diplomatskih misija (iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Afrike, Azije, kao i iz Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i OEBS-a), uz podršku Francuskog instituta u Srbiji.

Projekti koji su uvršteni u ovogodišnji program plodovi su partnerstva između Srbije i raznih diplomatskih misija (Kanade, Egipta, Maroka, Švajcarske…); mnogi projekti (Frankofoni horizonti, Takmičenje Frankofona pesma, Putovanje u frankofoniju : u svetu gastronomije) povezuju razne zemlje, razne kontinente, odražavajući tako raznovrsnost same frankofonije.

Nekoliko meseci nakon što je Srbija dobila status pridružene članice Međunarodne organizacije frankofonije, ovogodišnji Mesec frankofonije, biće prilika da se osvetle frankofona zalaganja za održanje mira i za jednakost polova, kao i tradicionalna frankofona zalaganja za kuturnu i jezičku raznovrsnost.

U martu, gde god da ste u Srbiji, pozvani ste na proslavu Meseca frankofonije sa nama i našim partnerima. Učenici, studenti, nastavnici, zaposleni i penzioneri, prepustite se iznenađenjima koja vam pripremamo: frankofona pesma i koncerti, gastronomija, predavanja i debate, takmičenja, izložbe, filmovi, ples, razgovori o kulturnoj baštini…

Želimo vam divno frankofono proleće, koje će krasiti ljubav prema francuskom jeziku i zajednička želja za otvorenošću prema frankofonim vrednostima.

Žan-Batist Kizen,
direktor Francuskog instituta u Beogradu


LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Pratite nas