LookerWeekly.com magazin

NACIONALNI KINO-STUDIO BELORUSFILM GOSTUJE U MADLENIANUMU

16. APRIL 2019. KOMEDIJA ŽAN KLOD ISLERA “NIKO NIJE OBEĆAO LAK ŽIVOT

 VELIKA SCENA OPERE I TEATRA MADLENIANUM

U Madleninumu prvi put gostuje jedno Belorusko pozorište. Posredstvom Ambasade Republike Belorusije u Srbiji dolazi nam lirska komedija Niko nije obećao lak život, autora Žana-Kloda Islera, što je jedno od prvih dela autora, koje mu je donelo popularnost. To je prava francuska komedija situacije, koja tretira problem neprikladnih ljubavnih veza. Prvi put je postavljena 2006. godine u teatru Mišel.

Glavni junak komada ima aferu sa svojom studentkinjom, koja je vršnjakinja i drugarica njegove ćerke i od njega mlađa skoro trideset godina. Istovremeno, bivša žena glavnog junaka zaljubljuje se u duplo mlađeg čoveka, dok ćerka glavnog junaka ulazi u vezu sa muškarcem u zrelim godinama… 

I kako to obično biva u komediji situacije, otac će ćerkinog partnera zameniti za ženinog ljubavnika, a žena tog istog partnera za ljubavnika bivšeg muža i tako dalje… Naravno, junaci su prinuđeni da jedni od drugih kriju istinu, što se često dešava kada u kupatilu skrivaju čas jednog, čas drugog neželjenog gosta. 

Zaslužni ansambl Teatra-studija filmskih glumaca Nacionalnog kino-studija BelarusfilmRepublike Belorusije, na čelu kog je Ala Stebakova, a umetnički rukovodilac je nacionalni umetnik Belorusije Aleksandar Jefremov, koji je na ovoj poziciji od 1991. godine, postoji skoro četrdeset godina. Osnovan je kao eksperimentalna kreativna laboratorija za podršku profesionalnog glumačkog izraza i razvoj stvaralačkog umeća stalne glumačke postave Nacionalnog kino-studija Belarusfilm

Tokom 38 godina rada Teatar je, sa svojim repertoarom ali i publikom, postao jedna od najzanimljivijih i najposećenijih scena u zemlji. Treba napomenuti da je Teatar-studio jedino pozorište ovog tipa koje je opstalo na postsovjetskom prostoru. Sve ove godine Teatar uveseljava publiku predstavama najrazličitijih žanrova i formi. 

Na sceni ovog teatra oživelo je više od 70 dela svetske i domaće klasike, kao i savremenih beloruskih i ruskih dramskih pisaca. Predstave gotovo neizostavno nailaze na pozitivne ocene pozorišnih kritičara i stručnjaka i privlače veliko interesovanje publike, o čemu svedoči činjenica da su i dalje tražene postavke koje se na sceni izvode i po dve, tri decenije.

Zahvaljujući visokom profesionalizmu pozorišnog ansambla, repertoar Teatra izdvaja se talentovanim postavkama i raskošnim glumačkim umećem. Glumci Teatra igrali su u filmovima praktično svih vodećih filmskih studija bivšeg Sovjetskog Saveza, od kojih su mnogi ponos sovjetske kinematografije, te sa zadovoljstvom može da se istakne da oni i danas dostojno predstavljaju tradiciju beloruske nacionalne filmske škole na filmskim setovima u zemljama regiona i šire.

U cilju popularizacije pozorišne umetnosti, pored predstava, Teatar organizuje koncerte i autorske večeri sa majstorima scene i ekrana, poznatim kulturnim radnicima. Umetnici Teatra aktivno nastupaju na turnejama i ubiru aplauze ne samo po gradovima Belorusije, već i Rusije, Češke, Poljske, Francuske i Litvanije. Teatar filmskih glumaca učesnik je i dobitnik nagrada prestižnih domaćih i međunarodnih pozorišnih foruma i filmskih festivala. 

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Pratite nas