LookerWeekly.com magazin

Premijera: Berlinski zid

Predstava “Berlinski zid”, u režiji mladog reditelja Milana Neškovića, a po tekstu Željka Hubača, biće premijerno izvedena 9. marta u 20:30h u Beogradskom dramskom pozorištu. U ovoj predstavi, o tragediji zaboravljenih ljudi sa Kosova, o značaju porodice i o ljubavi, ali suštinski o identitetu, svaki glumac igra po dve uloge.

Nova predstava “Berlinski zid” nastala je po tekstu nagrađivanog pisca, dramaturga i vršioca dužnosti direktora drame Narodnog pozorišta u Beogradu Željka Hubača, koji kaže da se ovom temom bavio veoma dugo. Naime, prema piščevim rečima osnovno pitanje koje se nalazi u ovom tekstu jeste ono o identitetu, koje zavisi od okolnosti u kojima smo, mi kao pojedinci, rođeni. “Berlinski zid” preispituje identitet u odnosu na Kosovo, jer kako Hubač to opisuje, nemaju današnji mladi isti odnos prema tome. Priča se odvija oko dvoje dece koja su određena jednom porodicom, kojoj ne pripadaju.

Reditelj Milan Nešković, kojem je ovo treća predstava u BDP-u, kaže da je tretiranje ovog i sličnih problema iz naše moderne istorije postalo više “fondovska stvar”.  Ono što je njega i saradnike najviše zanimalo po pitanju Kosaova jesu ljudi, Srbi koji tamo žive. Prema njegovim rečima, predstava “Berlinski zid” govori o tragediji zaboravljenih ljudi, o Srbima i Albanicima koji su o sebi imali previsoka mišljenja, a to ih dovodi do tragedije. To žanrovski ovaj komad definiše kao farsu, objasnio je Nešković.

Glumica Paulina Manov poziva publiku da pogleda novu predstavu u BDP-u, rečima: “Predstava je provokativna i jedva čekam da je vidim.”

Pored  Manove u predstavi “Berlinski zid igraju” i Atanasije Uzunović, Jovo Maksić, Nemanja Oliverić, Andrej Šepetkovski i Ljubinka Klarić.

Reprizno igranje je 16. marta.

Tijana Janković

Tijana Janković-Jevrić studirala je menadžment u umetničkoj produkciji i novinarstvo na “Akademiji lepih umetnosti”, kao i kameru na “Dunav filmu”. Umetnost joj je veoma bliska - u njoj uživa i kao gledalac i kao stvaralac. Uređuje, piše i fotografiše. Voli da istražuje i saznaje, da upoznaje i da zapitkuje, pa joj je intervju najdraži. Piše za sve rubrike.

Imate komentar?

Pratite nas