LookerWeekly.com magazin

“Rimska barokna umetnost” i remek-dela iz Palate Kiđi u Ariči u Narodnom muzeju


Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rima i Beograda, kao i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Italije i Srbije, biće organizovanopredavanje “Rimska barokna umetnost” / „Roman Baroque Art“  7. marta u 17.00 časova u Narodnom muzeju koje će voditi profesor Frančesko Petruči, konzervator Palate Kiđi u Ariči. Predavanje će biti na engleskom jeziku bez prevoda a ulaz je besplatan.

Istog dana, od 19 časova, biće otvorena značajna italijanska izložba u Narodnom muzeju pod nazivom „Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kiđi u Ariči “koja obuhvata 55 značajnih dela iz Palate Kiđi u Ariči, gradu blizu Rima. Radi se o reprezentativnoj kolekciji barokne umetnosti koja predstavlja Đovan Lorenca Berninija kao jednog od najznačajnih baroknih umetnika. Poreklo kolekcije Palate u Ariči vezano je za porodicu Kiđi čije ime nosi, porodicu bankara iz Sijene koja je u XIV veku dobila plemićki status i koja je bila među najznačajnijim u Rimu u XVII veku. Pored Berninija, na izložbi su zastupljeni i drugi veliki stvaraoci među kojima su Đovani Batista Gauli, Đuzepe Čezari poznat i kao Kavalijer d’Arpino, Matija Preti, Andrea Poco, Đačinto Điminjani, Pjetro da Kortona kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu toga doba. 

Izložbu je priredio profesor Frančesko Petruči, a organizovao Glocal Project u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Narodnim muzejom u Beogradu. Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku opštinske uprave Ariče. Izložbu je podržala Banca Intesa.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Pratite nas