LookerWeekly.com magazin

Snaga, Naomi Alderman


Predstavljamo vam književno delo koje su mnogi okarakterisali kao Sluškinjinu pričunove generacije. 

Snagaje distopijski roman britanske autorke Naomi Alderman koji oslikava svet kakav bi se razvio kada bi, nekim čudom, ženama dopala šaka neprikosnovena fizička snaga. Kažemo ’dopala šaka’, jer se u romanu upravo to i dogodi – žene odjednom imaju sposobnost da prstima proizvode ubilačke strujne udare. Sa ovom premisom, Alderman nas vodi kroz svet novih mogućnosti, preokrenutih okolnosti i svih posledica koje zatim slede. Visprenim stilom istražujući kako bi ova promena uticala na svet, autorka nam ujedno podiže ogledalo pred svetom kakav on i danas jeste, i to na najsurovijim mestima.

O autorki:

Naomi Alderman je odrasla u Londonu, a studirala je na Univerzitetu u Oksfordu i Univerzitetu u Istočnoj Angliji. Dobitnica je nagrade Orangeza mlade pisce 2006, a godine 2007. Sandej Tajmsju je proglasio mladim piscem godine i jednim od dvadeset pet pisaca budućnosti pod pokroviteljstvom Voterstounsa

Njen prvi roman (Disobedience)objavljen je 2006. godine i do sada je preveden na deset jezika. Usledio je The Lessons(2010), zatim  The Liar‘s Gospel(2012), a poslednji romanSnagaobjavljen je u oktobru 2016. godine. Njene nagrađivane kratke priče publikovane su u magazinu Prospekt, i u raznim antologijama, a 2009. godine bila je u užem izboru za Bi-Bi-Sijevu nacionalnu nagradu za kratku priču.

Naomi je profesorka kreativnog pisanja na Univerzitetu u Bat Spau, i tokom Inicijative za umetničko mentorstvo Roleksamentorka joj je bila Margaret Atvud. U aprilu 2013. proglašena je jednim od najboljih britanskih romanopisaca u desetogodišnjoj listi magazina Granta.

Rekli su o knjizi:

Snaga je suptilno duhovita, lirska i potpuno subverzivna vizija nemoguće budućnosti. U maniru najboljih vizionara, Aldermanova obasjava prodornim, ali milostivim svetlom našu sadašnjost i sve surovosti u kojima saučestvujemo.”

A. L. Kenedi

Sluškinjina pričaza novugeneraciju.” 

Grazia

 „Uzbudljivo! Šokantno! Zaprepastiće vas! A onda ćete o svemu razmisliti dvaput.”

Margaret Atvud

Snaga je fascinanatan pogled na to šta bi svet mogao biti ako bi hiljade godina seksizma otišlo na drugu stranu… u celini, narativ se čini domišljatim. Vredan je pažnje svake žene (i, naravno, svakog muškarca).”

Times

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Pratite nas