LookerWeekly.com magazin

Trideset godina Bitef teatra: I DALJE U ZAVERI


Povodom trideset godina Bitef teatra biće održan tridesetočasovni multimedijalni događaj – izložbeni teatar – izložba u teatru, od 11-12 marta.

Teatar na Skveru Mire Trailović, jedna je od ključnih tekovina Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala – BITEF-a. Nastao na inicijativu Mire Trailović, u vrlo specifičnom, burnom  i delikatnom periodu, svečano je otvoren 3. marta 1989. godine multimedijalnim događajem „Rađanje pozorišta”.

Kao najmlađe beogradsko pozorište „koje misli, govori i sporazumeva se jezikom budućnosti“ od nastanka okuplja različite pozorišne grupe, trupe i umetnike kako iz institucionalne, tako i sa alternativne teatarske scene koji deluju u teatru i na pozornici neobične arhitekture koristeći multi-medijske načine izražavanja, s jednim od najvažnijih ciljeva – da podstaknu individualno učestvovanje pojedinca i njegov lični izbor.

Kratko vođenje kroz multimedijalni događaj

„Kada prvi građanin našeg grada, otvori ovo pozorište i preda ga pozorišnim umetnicima i svima onima čijoj tragalačkoj umetnosti odgovara ovaj prostor, neće ga predati meni, danas već veteranu mnogih pozorišnih pokušaja, već pre svega mladima po godinama ili po duhu, svejedno. Kada nas oni koji dolaze prevaziđu maštom, snagom i umećem, biću srećna.“

U rečima upućenim mladosti kojim se u svom govoru Mira Trailović obratila kao naslednicima i daljim radnicima na razvijanju ideja koje su je dovele na Skver, Bitef teatar nalazi polazište za ovaj multimedijalni događaj. Sledeći upravo te ideje, prirodno su se nametnule tri celine prikazane kroz različite segmente i medije: Mira Trailović i koncept Teatra, njegovo predstavljanje javnosti kroz svečanost otvaranja, a potom i sprovođenje tokom trideset godina kroz različita tumačenja i primenjujući široki spektar svojih programskih delatnosti – od tzv. tradicionalne do novih umetničkih vrsta, praksi i procesa.  

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Pratite nas