LookerWeekly.com magazin

SINOĆ POČEO 66. MARTOVSKI FESTIVAL, OD DANAS TAKMIČARSKI PROGRAM


Martovski festival – 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, svečano je otvoren sinoć (27. marta) u Domu omladine Beograda.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora Martovskog festivala, Andreja Mladenovićuručio je Nagradu za životno delo Bojani Andrić, dramaturgu, scenaristi, publicisti, istoričaru televizije i autoru serijala „Trezor” na Radio-televiziji Srbije
Andrić je tom prilikom navela da je 17 godina iza nje ekipa „Trezora” i redakcija za istorijografiju, kao i desetine predanih istraživača, dokumentarista, istoričara.

“Svi oni dele ovu nagradu sa mnom. Ispred nas je više stotina autora, snimatelja, reditelja, urednika i hiljade programa koji žele da ih naša mala ekipa uprkos svemu ponovo oživi kroz sećanja, svedočenja i kritičke osvrte na njihova dela”, istakla je Andrić

Publiku je pozdravila i nova umetnička direktorka festivala, rediteljka Sonja Đekić, a program je nastavljen svetskom premijerom dokumentarnog filma „Veliki pohod u Malu Sugubinu“(Srbija, 2019, 62’), čiji su autori reditelj arhivskog filma Božidar Kalezić, novinar Živadin Mitrović, autor „Trezora“ Bojana Andrić.
Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetui ove godine trajaće 5 dana, a publici će od danas predstaviti bogat filmski programu nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija:dokumentarni film dopreko 50 minutaeksperimentalni film i video artanimirani filmkratki igrani film– kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribineza profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi. 

IZDVAJAMO IZ DANAŠNJEG REVIJALNOG PROGRAMA 66. MARTOVSKOG FESTIVALA:Nedavno nas je napustio veliki Dušan Makavejev(1932-2019), vrsni reditelj i poznavalac filma koji je svojim radom zanavek zadužio srpski, jugoslovenski, evropski i svetski film. Iako Makavejeva fizički više nema među nama, sećanje na njega ne bledi. Naprotiv. Jače je nego ikad. S tim u vezi, a u čast ovog velikog filmskog vizionara, Martovski festival organizuje nesvakidašnji događaj „Kino-klubaši u Jatagan mali“Program će biti održan u Klubu Doma omladine Beograda 28. marta, sa početkom u 18 časova.Deo ovog programa je i izložba “Jatagan mala”, koju će posetioci moći da obiću u Domu omladine, tokom trajanja festivala. Zahvaljujemo fotografu Aleksandru Letiću i Cobra filmuna ustupanju pratećeg vizuelnog materijala.
Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera (Alessio Bozzer) „Trst, Jugoslavija“ imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostvarenje ovog italijanskog reditelja pod nazivom „Zajednica“(The Community/ Italija; 2108, 62’) imaće srpsku premijeruvečeras od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a reditelj će biti gost Martovskog festivala.
Od 21 sat u sali Amerikanabiće održan program sećanja na nedavno preminulog rediteljaJonasa Mekasa. Njegov film “Uspomene na putovanja u Litvaniju”, elegičan filmski dnevnik o putovanju u rodno mesto,predstaviće gost 66. Martovskog festivala, Audrius Stonis.

Od 15 časova u Klubu Doma omladine biće održanaradionica “Noviteti u oblasti VR industrije”. U okviru radionice virtuelne realnosti prisutni će imati mogućnost da se upoznaju sa radom Laboratorije interaktivnih umetnosti Fakulteta dramskih umetnosti, kao i sa osnovnim tehnikama 360 stereoskopske slike, fotogrametrije i tendencijama VR industrije. 

foto:Stanislav Milojković

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Pratite nas