LookerWeekly.com magazin

Zabavni filmovi na Beldocsu 2019

U okviru 14 selekcija, na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs 2019 koji će trajati od 8. do 15. maja, biće premijerno prikazano preko 100 filmova iz celog sveta. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.Preporučujemo vam tri zabavna filmova – zanimljivu priču u kojoj glumci glume policajce, dokumentarac o umetnicima koji svoje odrastanje provode u potrazi za večnim životom,  i čoveku iz brdskih naselja Meksika koji se proglasio Bogom.

Panduri su glumci (Cops Are Actors)

Tova Mozard, Švedska / Sweden, US, 2017, 20’

Festivali / Festivals Vila do Conde International Short Film Festival 2018, Uppsala International Short Film Festival 2018

Film se sastoji od prizora muškaraca u policijskim uniformama koji rade svoj posao, boreći se s izvedbom i okolinom. Kulise koje čini američki planinski krajolik pružaju neobičnu pozadinu LAPD-u, Policijskoj upravi Los Anđelesa. Posrćući po napuštenom parku prirode, policajci odaju utisak izgubljenosti i prepuštenosti prirodi. “Htela sam da dekonstruišem i istražim policajca kojeg poznajemo iz filmova, kao da ogoljujemo šablon, da vidimo gde šablon susreće ljudsko biće i kako ljudsko biće preuzima različite uloge, izvodeći jednu profesiju.”(Tova Mozard)

O rediteljki: Dobro poznata umetnica Tova Mozard ima MFA sa Akademije umetnosti u Malmöu, Švedska, a studirala je i fotografiju na UCLA. Imala je brojne samostalne izložbe fotografije i filma. Njezin film ”The Big Scene” (2012.) nominovan je za nagradu Guldbagge u kategoriji dokumentarnog filma.

Subota 11. maj / 21.30 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska

Sve te neprospavane noći (All These Sleepless Nights)

Michał Marczak, Poljska, VB / Poland, UK, 2016, 100′   

Festivali / Festivals Sundance 2016 (Najbolja režija – Svetska kategorija), Bergen 2016

Studenti umetničkih fakulteta Christopher i Michal, koji su na ivici sopstvenog odrastanja, nemirno lutaju gradskim ulicama u potrazi za večnim životom unutar jednog prekrasnog trenutka. Nikada potpuno zadovoljni s odgovorima, oni gurnu svako iskustvo do njegovog ekstrema, testirajući što bi to moglo značiti biti istinski budan u svetu za koji se čini da bi se zadovoljio time da spava.

O reditelju: Michał Marczak je poljski režiser, snimatelj i dokumentarista. Studirao je režiju na California Institute of the Arts i diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Poznańu. Njegov poslednji dugometražni film, Fuck For Forest, premijerno je prikazan na filmskom festivalu South By Southwest 2013. i imao je europsku premijeru na IFF-u u Rotterdamu. Film se smatra najgledanijim poljskim dokumentarcem iz 2013., koji je ušao u bioskopsku distribuciju u nekolicini zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Nemačku.

Petak 10. maj / 21.30 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska  

Senka boga (God’s shadow)

Bernhard Hetzenauer, Meksiko, Austrija, Nemačka, 2017, 20′

Festivali UNAM 2018, Vienna 2017

Faustino se 1980-ih proglasio Bogom. Zajedno sa naoružanom grupom on je ugrožavao i terorisao druga susedna sela. Kada je Chon lično prisustvovao incidentu prilikom kojeg je njegov rođak ubijao članove njihove zajednice, pobegao je.

Neplodna brdska zemlja u Meksiku, u kojoj Huicholes žive izolovanim životom, prikazana je kroz zrnasti crno-beli materijal. Chon, član zajednice indijanskih stanovnika Wirrárika, pripoveda o svom rođaku Faustinu, sinu šamana autohtonog naselja La Mora. On tiho gleda u kameru dok njegov glas sa ekrana priča užasnu priču. Dok je bio pod uticajem pejotla, Chonov rođak je verovao da je Bog. Ovaj „bog“ je zarobio četrdesetoro ljudi, prijatelje i porodicu, a zatim priredio grozni krvavi pir.

O reditelju: Bernhard Hetzenauer je rođen u Innsbrucku u Austriji i radi kao reditelj, pisac, kustos i likovni umetnik u Nemačkoj, Austriji, Meksiku i Južnoj Americi. Studirao je film, medije i gestalt terapiju u Beču, Njujorku, Kitu, Buenos Airesu i Hamburgu, a diplomirao je na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču i na Univerzitetu za likovne umetnosti u Hamburgu. Njegovi projekti filmske i vizuelne umetnosti prikazani su širom sveta i osvojili su razne međunarodne nagrade.

Subota 11.maj/ 17.00 / Muzej Savremene Umetnosti Novi Beograd

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Pratite nas