fbpx
LookerWeekly.com magazin

Umetnost kao poslastica

Umetnica je svoju ideju i svoje delo oživela koristeći 37 kilograma čokolade. Eaty me slowly (Pojedi me polako) je performans slikarke Milice Prelić…

Umetničko delo je zaživelo onda kada su ga posmatrači i njen stvaralac pojeli. Da je to moguće, pokazala je slikarka Milica Prelić u svom nesvakidašnjem performansu, Eat me slowly (Pojedi me polako). Publika se sladila delovima ženskog tela izlivenog u čokoladi. Na ovaj način, svi prisutni su bili deo ovog jedinstvenog umetničkog događaja.

Predstavljamo ovaj po mnogo čemu poseban rad, kao i njegovu izuzetno kreativnu i višestruko nagrađivanu autorku.

Umetnica koju ćete ovom prilikom upoznati rođena je u Šapcu. Slikarka Milica Prelić (1894.) je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo, u klasi red. prof. Jovana Sivačkog. Trenutno je na ovom fakultetu treća godina doktorskih umetničkih studija, a na kom je, takođe, i demonstrator na predmetu slikanje.

Milica je učestvovala na oko 40 grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Do sada je imala četiri samostalne izložbe. Dobitnik je nekoliko nagrada, a neke od njih su: Otkupna nagrada grada Šapca, nagrada za sliku na bijenalu umetnosti u Smederevu, nagrada Fakulteta likovnih umetnosti, Ljubica Cuca Sokić, nagrada 54. Oktobarskog salona u Šapcu.

Milica je do pre par dana bila angažovana na poslu restauracije u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Po povratku, razgovarala je sa nama o svom performansu-izložbi.

Zašto baš žensko telo i zašto si koristila baš čokoladu kao material? Otkud ova veoma interesantna ideja?

Generalno rad je trebalo da ukaže na aktuelnu društveno-socijalnu situaciju, kojoj, po svemu sudeći, nestaje mogućnosti za bilo kakav napredak. Ženska figura je odlivak kalupa skinutog sa mog tela i na neki način predlaže kanibalizam kao krajnje, potencijalno rešenje za održanje egzistencije, čime se kao civilizacija vraćamo vekove u nazad. Čokolada kao materijal se jednostavno uklapala u celu koncepciju rada.

Takođe tu je i pitanje koje se provlači kroz ovaj rad, a galsi: “Da li je umetnost «za pojesti» jedini način da ljudi počnu da je konzumiraju u meri u kojoj bi trebalo?“

Dosta stvari koje nas okružuju su mi pokrenule čitavu ideju.

Koliko dugo si na ovome radila, kojim postupkom, i koliko je bilo potrebno čokolade?

Od nastanka ideje rada do krajnje realizacije je prošlo oko godinu dana. Početna zamisao je bila za nijansu drugačija, ali zbog tehničkih problema sam neke detalje morala da izmenim.

Samo skidanje i odlivanje kalupa trajalo je dvadesetak dana. Postupak je bio skidanje kalupa sa mog tela i odlivanje u čokoladi, tako da je figura prirodne veličine. Potrošeno je oko 36-37 kilograma čokolade.

Iako je to bio deo performansa, kakav je osećaj kada pojedeš sopstveno delo?

Rad je sa namerom pravljen da bude pojeden, tako da sam bila srećna što smo ga pojeli, jer u suprotnom ne bi bio uspešan.

Eat me slowly je performans-izložba koja je sigurno izazvala veliku pažnju. Kakva je bila reakcija publike i kakvi su bili komentari kolega?

Izazvala je definitivno veću pažnju nego što sam tada očekivala. Reakcija publike je bila fantastična, kao i komentari.

Kao umetnik veoma si svestrana. Baviš se slikarstvom i restauracijom, što je i tvoja profesija, ali i skulpturom i performansom? Šta ti od toga najviše prija?

Aktuelna umetnička scena je veoma raznovrsna. Malo je umetnika koji rade samo u jednom mediju. Za svaku ideju je neophodno naći odgovarajući, tako da ne isključujem ni  jedan od njih kada razmišljam o realizaciji rada.  Završila sam slikarstvo, i do sada sam najviše radila u tom domenu. To mi je bila baza, što ne znači da će u budućnosti biti tako. Bitno mi je da je cilj rada ostvaren, a ideja realizovana na pravi način. To je ono što mi najviše prija. Medij sam po sebi mi uglavnom nije primaran.

Da li i u skorijoj budućnosti planiraš da uradiš nešto slično performansu Eat me slowly?

Imam u planu, ali to najviše zavisi od finansijiskih sredstava, na žalost. Do tada ću realizovati neke druge radove.

Milica je svoj performans realizovala pre nešto manje od godinu dana, a o njemu se i dalje priča. Nadamo se da će nas uskoro iznenaditi nekim novim projektom, jer od ove nadarene umetnice možemo da očekujemo neočekivano.

Tijana Janković

Tijana Janković-Jevrić studirala je menadžment u umetničkoj produkciji i novinarstvo na “Akademiji lepih umetnosti”, kao i kameru na “Dunav filmu”. Umetnost joj je veoma bliska - u njoj uživa i kao gledalac i kao stvaralac. Uređuje, piše i fotografiše. Voli da istražuje i saznaje, da upoznaje i da zapitkuje, pa joj je intervju najdraži. Piše za sve rubrike.

Imate komentar?

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Prijavite se na LW vesti!

Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.