fbpx
LookerWeekly.com magazin

51. MEĐUNARODNI SUSRET DECE EVROPE – RADOST EVROPE

„Novi snovi”

Međunarodni susret dece Evrope „RADOST EVROPE” već pola veka svake prve nedelje oktobra okupi u Srbiji decu iz preko dvadeset zemalja Evrope i sveta, koja kroz igru, crtež, muziku i ples pokazuju običaje i tradiciju svoje zemlje. Tokom tog susreta Beograd postaje dečja prestonica Evrope iz koje u svet šalje najlepšu sliku o sebi, svojoj kulturi, tradiciji i gostoprimstvu. 

Pod sloganom „NOVI SNOVI”, festival prijateljstva, kulture, tradicije i dečje igre ove godine održava se u novoj i drugačijoj formi, okupljajući decu iz četrnaest zemalja u specijal emisiji posvećenoj 51. Međunarodnom susretu dece Evrope. 

– Svaka nova „Radost Evrope“ donosi nam nove generacije i njihove nove snove i realnosti. „Novi snovi“ ove godine predstavljaju želju da se maštanjem, igrom, umetnošću i prijateljstvom prevaziđu izazovi koji su pred nama – istakla je Ivana Tabori Obradović, urednik manifestacije „Radost Evrope”.

U susret 51. Međunarodnom susretu dece Evrope „Radost Evrope“ održane su kreativne radionice online i na otvorenom, na platou ispred Dečjeg kulturnog centra Beograd u Takovskoj 8, sa željom da se deca na kreativan i aktivan način upoznaju sa tradicijom, umetnicima, zanimljivostima, obeležjima i kulturnim nasleđem različitih zemalja Evrope. Kroz raznovrsne umetničke medije predstavljene su kulture petnaest zemalja. Svaka radionica bila je svojevrstan izazov za decu s obzirom na to da su imala priliku da pokažu svoje likovno, plesno, pevačko, glumačko i fotografsko umeće, kao i da svoje znanje o određenim zemljama testiraju i unaprede kroz različite igre i kvizove. Stoga, ovaj letnji program manifestacije „Radost Evrope“ nosio je naziv „Novi snovi – novi izazovi“.

Kontinuitet likovnog susreta sa dečjim stvaralaštvom širom planete nije prekinut, te je XXII Likovni susret „Radost Evrope” okupio odabrane likovne škole i ateljee koji su učestvovali u Međunarodnom likovnom konkursu „Radost Evrope” u prethodne dve decenije. Najnoviji radovi njihovih polaznika predstavljeni su u virtuelnoj galeriji, koja se može pogledati na YouTube kanalu DKCB. 

„Ono što odlikuje ovogodišnju selekciju radova jesu dečji likovni odgovori na izmenjeno funkcionisanje sveta izazvano dolaskom virusa. Na taj način ova kolekcija ima i dokumentarni karakter, pa tako radovi učenika starijeg uzrasta iz Henan provincije (Kina) veristički prikazuju medicinare u skafanderima i obolele kojima se pruža pomoć. Na radovima dece mlađeg uzrasta najčešći motiv je sferična forma korona virusa – neprijatelj koga treba savladati. Radovi su poletni i puni vere da će neprijatelj biti pobeđen. Svi ovi radovi bez obzira na nivo likovnog kvaliteta i kreativnog izraza su svedočanstvo o vremenu koje svi proživljavamo i koje nije nimalo lako” – ističe dr um. Nevena Popović, stručni konsultant likovnog segmenta manifestacije.

Svečana završnica manifestacije – gala koncert, koji se tradicionalno održavao svakog 5. oktobra u Sava Centru na Međunarodni dan deteta, ove godine biće u formi specijalne televizijske emisije. Premijerno emitovanje ove specijalne emisije biće 5. oktobra na javnom servisu RTS, 2 program, sa početkom u 18 časova i na YouTube kanalu DKCB. Reprize emisije mogu se pogledati na drugim televizijskim stanicama – TV Studio B, TV Kurir, TVBK, TV Most (Zvečan), RTV Puls (Šilovo), RTV Gračanica, TV Belle Amie (Niš), ATV (Banja Luka).

Kako je bilo nemoguće ostvariti dolazak dece iz stranih zemalja, kao i smeštanje u porodice u datim okolnostima, učesnici manifestacije iz svih krajeva Evrope poslali su video snimke svog nastupa i poruke posvećene svoj deci sveta. Voditelj emisije je Vuk Trnavac – član Studija glume i kulture govora Dečjeg kulturnog centra Beograd. Ne obazirući se na jezičke barijere, deca će i ovoga puta na manifestaciji „Radost Evrope” govoriti istim jezikom – jezikom umetnosti i pokazati da za drugarstvo ne postoje prepreke. 

Nadamo se da će se sledeća „Radost Evrope” vratiti u stari tok i da ćemo jedni drugima bez straha krenuti u susret.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Prijavite se na LW vesti!

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.