LookerWeekly.com magazin

Internacionalna, grupna izložba Edge Effects / Serbia

U ponedeljak 27. novembra od 20 časova u Velikoj galeriji KC Grada otvara se multimedijalna, internacionalna, grupna izložba Edge Effects / Serbia, finalna izložba petogodišnjeg projekta Frontiers in Retreat, čiji je fokus multidisciplinarni dijalog o ekologiji. KC Grad kao jedan od partnera na projektu prikazuje rezultate autora koji su prošli kroz razne delove Srbije poput Beograda, Zlakuse, Ečke, Bora i Sirogojna i stvarali na tim lokacijama. Pored gostujućih dijalog o ekološkim pitanjima zaokružuje se predstavljanjem radova domaćih umetnika koji u svojoj praksi dotiču teme ekologije, direktno ili indirektno.

Na izložbi će se naći video ostvaranja, instalacije, interaktivni radovi ali i fotografije i skulpture. Mnogi od umetnika stvaraju transžanrovski poput Saara Marie Karirante koja se predstavlja svojom instalacijom u kojoj oživljava nežive materijale, plastične kese ukazujući na ovaj ekološki problem. Joanes Simon-Perret pokušava da okrene proces urbanizacije izlažući svoje mini gradove uticaju prirode, a na Edge Effects izložbi sprema rad u kolaboraciji sa Karkatag kolektivom i inicijativom Ne davimo Beograd, koji će kao i sva njegova ostvarenja biti interaktivan. Španski umetnik Quelic Berga Carreras bavi se pitanjem nestajanja pčela kroz fuziju novih tehnologija i umetnosti a do ovog gorućeg pitanja došao je baš na rezidenturi u Srbiji. Pored toga svoje instalacije predstaviće i umetnički duo Nabb+Teeri i islandska umetnica Radhildur Ingadottir, koji su okrenuti starim zanatima kao vidom samoodrživosti sredine i antiglobalizacije. Mirko Nikolić nam predstavlja instalaciju sa biljkama i mineralima u fokusu, posle svojih eksperimenata sa bakrom u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Sa druge strane selekcija domaćih umetnika doprinosi dijalogu o ekološkim pitanjima sopstvenim stvaralaštvom pa tako Vladimir Bjeličić i Vjeko Sumić kroz umetničko-dokumentarne prakse koje se međusobno razlikuju prikazujupojedine ekološke probleme, gde se Sumić fokusira na različite prirodne katastrofe, dok Bjeličić kroz case-study princip, pokazuje ekološku katastrofu u jednoj fabrici u Borči. Prirodom se bliže bavi Mina Piščević kroz svoje veoma precizno kadrirane fotografike, koje svojom minimalnošću skreću pažnju na forme u prirodi koje nekada uzimamo zdravo za gotovo. Dušica Dražić i Tijana Radenković stvaraju inspirisane sredinom koja ih okružuje, Dražić prikazuje rad Landscapes u kom precizno meri destabilizaciju i pomeranje zemljišta dok je Radenković na rezidenturi u Ečkoj, gde su boravili i gostujući umetnici na projektu, ostvarila rad Herbarium, gde u ulozi biologa beleži biljne vrste u datom ekosistemu.

Izložbu će pratiti program projekcija video ostvarenja pojedinih autora, koji zbog svoje dužine i tematike zahtevaju dodatnu pažnju. Pre toga u sredu 29. novembra od 12 časova priređujemo posetu Muzeju minerala Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu uz stručno vođenje. Zatim će svakog narednog dana do kraja izložbe biti prikazano po jedno video ostvaranje, u četvrtak 30. novembra na programu je ostvarenje gostujućeg umetnika Carla Giffneya, rad produkovan na rezidenturi u Srbiji, u petak prikazujemo snimak performansa Mirka Nikolića koji se bavi interpretacijom običaja i rituala vezanih za stočarstvo dok u subotu publika može videti dnevnik umetničkog para Nabb+Teeri nastao tokom boravka u Srbiji, realizovan kroz 3D projekcije bakterija i mikroorganizama i audio opservacije ekosistema sa kojima se par susretao prilikom rada.

KC Grad se zahvaljuje Kulturnom centru Beograda, Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, likovnoj koloniji u Ečki, kao i Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na saradnji i pomoći prilikom realizacije izložbe.

Projekat Frontiers in Retreat realizuje se uz podršku EU programa za kulturu i podržan je od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Pratite nas