LookerWeekly.com magazin

Izložba Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji

U toku dugogodišnjeg umetničkog rada u Beču (1841–1859) Jovanović je načinio impresivnu galeriju fotografija svih viđenijih ljudi svoga doba na osnovu koje je izveo brojne litografije i tako stekao ugled prvog srpskog litografa i fotografa. U okviru obeležavanja 200 godina od njegovog rođenja (1817-1899), Muzej grada Beograda priredio je veliku jubilarnu izložbu Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji u Konaku kneginje Ljubice. Autor izložbe je msr Danijela Vanušić, viši kustos Muzeja grada Beograda.

Izložbom Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji biće predstavljeno blizu dve stotine originalnih radova umetnika, crteža, akvarela, talbotipija, fotografija, stereoskopskih snimaka i ličnih predmeta iz kolekcije Muzeja grada Beograda. Izbor dela izvršen je u svetlu novog sagledavanja i razumevanja složene društvene i umetničke delatnosti Anastasa Jovanovića na polju razvoja medijske kulture i umetnosti. Na ovoj izložbi, posle više od tri decenije, publika će imati priliku da ponovo vidi neka od najznačajnijih umetničkih ostvarenja, ali i da se sa nekima upozna po prvi put.

Anastas Jovanović pionir evropske fotografije, za srpsku vizuelnu kulturu je ostvario nemerljiv značaj. Ne samo da ju je obogatio svojim nebrojenim fotografijama i litografijama, već je i samostalno stvorio neke od ikoničnih prizora modernog srpskog nacionalnog identiteta kao što su likovi kneza Mihaila, kneginje Julije, Vuka Karadžića, vladike Njegoša, kneza Danila, kneginje Perside Karađorđević, Kleopatre Karađorđević, patrijarha Rajačića, mitropolita Petra Jovanovića, Tome Vučić Perišića, Ilije Garašanina, kapetan Miše Anastasijevića, Uzun Mirka, Milice Stojadinović Srpkinje, Branka Radičevića, Ljube Nenadovića, Đure Daničića, Dimitrija Avramovića, Jeremije Stanojevića, Kraljevića Marka, Hajduk Veljka i drugih.

Tokom 19. veka Anastas Jovanović bio je jedan od umetnika i javnih radnika Kneževine Srbije koji su uz podršku političke elite, u prvom redu vladarske porodice Obrenović, upotrebom novih vizuelnih medija učestvovali u izgradnji i razvoju njenog modernog imidža. Njegova svestrana i složena umetnička delatnost omogućila je transfer savremenih evropskih strujanja i novih tehničkih znanja u sistem srpske vizuelne kulture 19. veka. Popularizacija kulture vršena litografskim i fotografskim medijem, uticala je na formiranje ukusa i osećaja za lepo u mladoj srpskoj kneževini i omogućila prelaz umetnosti iz domena visoke i zatvorene umetničke prakse, oličene u mediju slikarstva, u okvire masovne medijski rasprostranjene i dostupne vizuelne kulture.

Tokom trajanja izložbe biće realizovan niz pratećih programa, predavanja, radionica, koncerata. Izložbu prati katalog, kao i monografska publikacija Identiteti i mediji – Umetnost Anastasa Jovanovića i njegovo doba.

Projekat obeležavanja dva veka od rođenja Anastasa Jovanovića finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Izložba Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji trajaće do 28. januara 2018. godine.

 

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?