fbpx
LookerWeekly.com magazin

Stručni tim Muzeja osuđuje način na koji je imenovan novi vršilac dužnosti direktora

U saopštenju za javnost stručnog tima Muzeja savremene umetnosti, kažu:

“Stručni tim Muzeja savremene umetnosti (MSU) oštro osuđuje način na koji je imenovan novi vršilac dužnosti direktora ove institucije od nacionalnog značaja. Tim činom suspendovana je procedura javnog konkursa za izbor direktora MSU i ugrožen dalji rad naše ustanove.

Zbog svega toga želimo da izrazimo zabrinutost za budućnost funkcionisanja institucije čiji je primarni cilj i namena očuvanje kulturne i umetničke baštine. U tom smislu stručni tim Muzeja želi da podseti javnost na kodeks profesionalne etike Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) gde se navodi:

“Bez obzira na izvor finansiranja ili model uprave, muzeji bi trebalo da zadrže kontrolu nad sadržajem i integritetom svojih programa, izložbi i aktivnosti. Aktivnosti koje donose prihod ne bi trebalo da kompromituju standarde institucija i njihove publike. Visok nivo profesionalizma i institucionalni integritet i autonomija muzeja ne bi trebalo da bude ugrožena finansijskim ili političkim interesima.”

Smatramo da se ovakvim postupkom izbora v. d. direktora krovne ustanove za savremenu umetnost narušava njen integritet i autonomija i ugrožava osnovna funkcija institucije muzeja u društvu. 

Zahvaljujemo se kolegama, stručnoj javnosti i medijima na reagovanju na odluke koje su dovele do krize upravljanja u Muzeju savremene umetnosti i apelujemo na širu kulturnu javnost da nam se priključi u naporima da se zaštiti integritet institucija kulture i odbrane načela profesionalne etike.”

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Prijavite se na LW vesti!

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.