LookerWeekly.com magazin

Tama Svetlost Tama: Najnoviji radovi Đorđa Stanojevića

Izložba “Tama Svetlost Tama” su najnoviji radovi Đorđa Stanojevića koji će biti izloženi od 12. oktobra u 20h u Drina Gallery. Izložba će trajati do subote 11. novembra.

Izložba Tama Svetlost Tama predstavlja segment najnovijih slika i video radova iz tekuće serije Fantastični predeli, koja trenutno sadrži preko 123 radova. Tama Svetlost Tama je dokument performativne i slikarske prakse koja je ujedno oslobođena, istraživačka, automatična i meditativna refleksija na zemlju kao medijum i kao subjekt.

Stanojevićevi radovi nastaju izlaganjem pigmentom oslikanih platana kiši, snegu, mrazu i sazrevanjem pod suncem ili u senci, u periodu koji može trajati od jedne noći do nekoliko godina. Razlaganje, sedimentacija i fermentacija mineralnih pigmenata na ovaj način direktno utiču na završenu sliku. Ovaj proces posmatranja i učenja od prirode je za umetnika neodvojiv od kreativnog procesa – zajedno formirajući neprekinuti ciklus gde svetlost smenjuje tamu.

Đorđe Stanojević (1974.) je vizuelni umetnik i predavač. Osnovne, magistarske i doktorske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Profesionalnu karijeru započeo 1999. godine, nakon završenih osnovnih studija. Do sada je imao 32 samostalne i mnoge kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Profesor je na Fakultetu savremenih umetnosti i na Akademiji za umetnost i konzervaciju u Beogradu. Osnivač je i umetnički direktor međunarodnog projekta Nature & Art, koji se bavi povezivanjem prirodnih sa umetničkim procesima. Bavi se teorijom umetnosti, piše kritiku i eseje u oblasti likovnih umetnosti. Njegova dela su zastupljena u muzejima i privatnim kolekcijama u Srbiji, Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Švajcarskoj, Kanadi, Luksemburgu, Rumuniji, Sloveniji, Crnoj Gori i Belgiji.

 

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?