LookerWeekly.com magazin

Uroš Đurić i Milan Antić u Haosu

“Dosijei o svakodnevnom” – naziv je izložbe crteža i radova na papiru dva istaknuta likovna stvaraoca koji se predstavljaju u jesenjoj sezoni, od 19. septembra u prostoru Galerije HAOS, vodeći svojevrsni dijalog o našoj svakodnevici. Reč je o Urošu Đuriću i Milanu Antiću.

Uroš Đurić (1964) živi i radi u Beogradu. Studirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu (1984-87) i Slikarstvo na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu, na kojem je diplomirao (1992) i magistrirao (1998). Aktivno izlaže od 1989. Tokom godina radovi su mu predstavljeni u Jeu de Paume u Parizu, Kunsthalle Fridericianum u Kaselu, Austrijskom kulturnom forumu u Njujorku, Kunsthalle u Beču, Zaheta galeriji u Varšavi, Frankfurter Kunstverein, Muzeju moderne umetnosti u Sent-Etjenu, bečkoj Secesiji, Katzen Arts Center u Vašingtonu, kulturnom centru Tecla Sala u Barseloni, Ludvig muzeju u Beču, Forum Stadtpark u Gracu, La Maison Rouge u Parizu, Klovićevim Dvorima u Zagrebu, Nacionalnoj galeriji u Skoplju, Narodnom muzeju u Poznanju, studiju Tommaseo u Trstu, La Criée centre d’art contemporain u Renu, Kunstforum Ostdeutsche Galerie u Regenzburgu i drugde. Sarađivao je sa Haraldom Zemanom, Rene Blokom, Marinom Gržinić, Geraldom Matom, Lorandom Heđijem, Lenkom Klodovom, Tomasom Trumerom, Gabi Makert, Tobijem Majerom, Jarom Bubnovom, Tomasom Mizgangom, Viktorijom Kombalijom, Jižijem Ševčikom, Mikom Đerđeskuom, Gorančom Gjorgjievskim, Ivanom Mečlom…Dela su mu zastupljena u kolekcijama Ludvig muzeja u Beču, Esl u Klosternojburgu, EVN u Marija-Encersdorfu, Antoana de Galbera u Parizu, Muzeja savremene umetnosti, Telenora, muzeja Zepter i Muzeja grada u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, kao i u mnogim privatnim kolekcijama širom Evrope.

Milan Antić, rođen u Beogradu, 1984. godine. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti (Beograd), 2010. godine, odsek slikarstvo. Trenutno je na doktorskim studijama istog fakulteta. Njegov doktorski umetnički projekat bavi se kontekstom i pozicijom slike kao medija u savremenoj umetničkoj praksi. Radovi Milana Antića do sada su, u okviru grupnih postavki od 2006. godine bili predstavljeni na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učesnik je više umetničkih radionica i rezidencijalnih boravaka internacionalnog karaktera (Pariz, Minhen, Solun, Sofija, Beograd). Samostalno izlaže od 2010. godine (Umetnički prostor U10, Galerija FLU, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, Srpski kulturni centar u Parizu, Umetnički centar UBSM). Autor je niza likovnih intervencija u javnom prostoru. Radovi mu se nalaze u brojnim kolekcijama, među kojima je i javna kolekcija kompanije Generali-osiguranje (Beograd). Njegov rad u oblasti vizuelnih umetnosti je više puta nagrađivan. Od 2011. godine počinje da radi na Fakultetu likovnih umetnosti (Beograd) u zvanju asistenta, a od 2014. godine u zvanju docenta na slikarskom odseku.

Izložba se otvara u utorak, 19. septembra u 20 sati i traje do 14. oktobra 2017.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Unesite tacan odgovor * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Miss Stills Photography: