LookerWeekly.com magazin

Četvrti Francusko-srpski filmski susreti u Beogradu

Četvrti Francusko-srpski filmski susreti u organizaciji Francuskog instituta, Filmskog centra Srbije i Festivala autorskog filma (FAF), biće održani od 27. do 30. novembra u Beogradu.

Tokom tih dana, delegacija sastavljena od desetak francuskih filmskih delatnika (La Fabrique Cinéma, Aide aux Cinémas du Monde) sastajaće se sa srpskim scenaristima, rediteljima, producentima i studentima filma, sa kojima će razgovarati o međunarodnim koprodukcijama i razmeniti iskustva.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije izjavio je povodom organizacije Susreta:

– „Veliko nam je zadovoljstvo što četvrti put učestvujemo u organizaciji Francusko-srpskih filmskih susreta, i što će Beograd biti domaćin francuskim stručnjacima koji će se sastati sa našim filmskim radnicima. Ovakvi događaji su veoma važni, posebno imajući u vidu da doprinose jačanju profesionalnih veza dve zemlje, koje su prilikom posete predsednika Francuske, Emanuela Makrona, Srbiji u julu potpisale novi sporazum o koprodukcijama.”

U okviru programa Francusko-srpskih filmskih susreta biće predstavljen novi sporazum o koprodukcijama sa posebnim akcentom na prednosti koje će on imati za srpsko i francusko tržište; biće održan okrugli sto „Razmena dobrih praksi u međunarodnom kontekstu između srpskih i francuskih scenarista i reditelja“, a biće reči i o resursima za saradnju sa Francuskom, načinu na koji je moguće prijaviti filmove za Kanski festival i drugo.

Na Susretima će govoriti Jean-Louis Falconi, ambasador, Jelena Trivan, predsednica UO FCS-a, Gordan Matić, direktor FCS-a, Catherine Faudry, ataše za kulturu Francuske ambasade i mnogi drugi.

Pored toga, u okviru festivala biće prikazano 20 francuskih filmova, među kojima i izbor Udruženja za promociju mladog nezavisnog filma ACID.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

BJF19 LookerWeekly.com baner

Imate komentar?

Pratite nas

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.