fbpx
LookerWeekly.com magazin

Ilustrovano Žitije Svetog Save “Žedna je duša moja za Bogom Živim.”

palic-ff2020-728x90-LookerWeekly-magazin

Ilustrovano Žitije Svetog Save “Žedna je duša moja za Bogom Živim.” čiji autor je Danica Todorović biće izloženo u Maloj galeriji ULUPUDS-a od 12. do 20. juna. Ideja je da oslikane scene i segmenti događaja iz života Svetog Save približe njegov lik i delo savremenom posmatraču i da kroz sećanje na iste podsetim na njegovo prisustvo i danas među nama.

Ovom izložbom želim da ispitam granice modernog i tradicionalnog jezika kojim govori ikona, a takođe d a pokušam da na savremen način približim publici, a posebno deci ilustrovane priče o životu jedne veoma bitne ličnosti za naš narod koja je danas jednako prisutna u našim životima, kao što je bila prisutna i u vreme svog bivstvovanja na zemlji.

Danica Todorović

Tehnika izrade je jajčana tempera na akvarel papiru.Prisutna je ikonografska stilizacija,modernog i dinamičnog izraza, a komunikacija sasavremenim posmatračem je prioritet.
Zastupljeni su elementi ličnog pristupa u idejnim rešenjima kompozicija, ali čestoo slanjajući se na uzore starih majstora, posebno onih koji su učestvovali u izradi Teodorovog Psaltira i Menologa Vasilija II.LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Prijavite se na LW vesti!

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.