LookerWeekly.com magazin

Izložba Muzeja grada Beograda “Priče novčanica” u Narodnoj Banci Srbije

U Zbirci za novac i medalje Muzeja grada Beograda već pedeset godina čuva se Legat Đorđa Novakovića. Povodom ovog jubileja Muzej je priredio izložbu „Priče novčanica“. Na izložbi su prikazane papirne novčanice koje pripadaju drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20 veka, a za javnost je otvorena do 30. oktobra.

Izuzetke čine poljski i francuski asignati i nekoliko austrijskih novčanica s početka 19. veka. Izložene su papirne novčanice zemalja koje su nastajale i nestajale sa istorijske karte Balkana – Kneževine Srbije, Kraljevine Srbije, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, Crne Gore, marionetskih država za vreme Drugog svetskog rata, zatim posleratna izdanja Demokratske Federativne Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i novčanice većine evropskih zemalja – Albanije, Austrije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Čehoslovačke i Slovačke, Rusije, Rumunije, Francuske, Holandije, Španije, Portugalije i vanevropskih zemalja – Kine, Turske, Alžira, Argentine, Burme, Egipta, Cejlona, Japana, Libana i Izraela.

Osim novčanica na izložbi su prikazani i izloženi lični predmeti legatora kao i fotografije, poštanske marke i drugi predmeti iz privatnih i iz zbirki Muzeja grada Beograda.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

BJF19 LookerWeekly.com baner

Imate komentar?

Pratite nas

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.