fbpx
LookerWeekly.com magazin

Knjige izabranih pesama Gojka Božovića objavljene u Rusiji, Ukrajini i Hrvatskoj

Knjige izabranih pesama Gojka Božovića objavljene su proteklih meseci u Rusiji, Ukrajini i Hrvatskoj.

Knjiga Božovićevih izabranih pesama Mapa i druge pesme objavljena je u izdanju Izdavačke kuće Skifija iz Sankt Peterburga. Rusko izdanje obuhvata izabrane pesme iz pesnikovih knjiga Elementi, Obližnja božanstva i Mapa. Pesme je na ruski jezik preveo Vasilij Sokolov.

Izbor iz novije poezije Gojka Božovića objavljen je i u Ukrajini, gde se pojavila knjiga izabranih pesama Granice grada i druge pesme. Knjiga je objavljena u izdanju prestižne izdavačke kuće 21 iz Černjivci u prevodu Ale Tatarenko.

GOJKO BOŽOVIĆ- NEDELJA VRHUNSKE KNJIZEVNOSTI, DOM OMLADINE BEOGRADA 29.06.2018. FOTO: Stanislav Milojkovic

Povodom ovog izdanja izabranih pesama Gojka Božovića u Ukrajini, književna kritičarka Inge Kejvan je napisala:

Svaki pesnički tekst Gojka Božovića zasebna je priča, događaj, tačka koja spaja trenutak iskustva, prošlost (nedavnu ili vrlo daleku u vremenu) i bezvremenost. Ako poeziju Gojka Božovića zamislimo kao koordinatni sistem, onda je njegov lirski junak uvek u centru. A glavni lik ove poezije je misao koja „treperi“, prožima prostor i vreme, krećući se najvećom mogućom brzinom i, u stvari, prevazilazeći nemoguće. To je misao koja daje reč i smisao sadržaju Božovićevih tekstova.

Poznati ukrajinski pisac Andrij Ljubka preporučuje ukrajinskim čitaocima izabrane pesme Gojka Božovića sledećim rečima:

Pesme jednog od najzanimljivijih savremenih srpskih pesnika u uvek sjajnom prevodu Ale Tatarenko. Knjiga izabranih pesama Gojka Božovića Iznad vode objavljena je i u Hrvatskoj, u izdanju poznatog izdavača MeandarMedia iz Zagreba u ediciji Meandar poezija. Knjiga

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Prijavite se na LW vesti!

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.