LookerWeekly.com magazin

Međunarodna konferencija”Creative Backslash” od 12. do 14. juna


Trodnevna međunarodna konferencija “Creative Backslash: from precarious individuals to resilient organizations”, koja se različitim aspektima i izazovima u polju kreativnog rada i produkcije, okupiće od 12. do. 14 juna. profesionalce, autore, edukatore, predstavnike organizacija i institucija iz brojnih evropskih zemalja, Turske i Velike Britanije. Konferenciju predstavlja Nova Iskra u okviru projekta “Connect for Creativity”.

Od 12. do 14. juna, Nova Iskra će predstaviti trodnevni međunarodni forum pod naslovom Creative Backslash: from precarious individuals to resilient organizations, u Kulturnom centru Beograda i Fabrici. Konferencija će okupiti istaknute predavače, umetnike, kreativne preduzetnike, predstavnike habova, studente, profesore i kreatore politika iz Turske, Grčke, Velike Britanije, Španije, Portugala, Slovenije, Slovačke, Francuske, kao i iz drugih zemalja i sa Balkana.

Program će se kroz predavanja, radionice i panel diskusije dotaći i nekih od važnih pitanja kao što su odnos kreativnog rada i mentalnog zdravlja, “gig ekonomija”, lični razvoj, otpornost (resilience) pojedinaca i dizajn organizacija, prostori ko-kreacije, učenje kroz saradnju ili blockchain kao alat za kolaboraciju. Među predavačima su RachelDoernAleksandarBrkić sa vodećeg londonskog univerziteta Goldsmiths, zatim predstavnici habova CollaborativaPoligon ili CRU Cowork, zatim BranoFrk iz slovačke organizacije za dizajn učenja Oppus, Dragana Jevtići z Kreativnog menorstva, kao i DarijaMedić iz Diplo Fondacije i MarkoNovakovićkoji stoji iza nagrađivanog projekta “Klijent je uvek u pravu”.

Pored brojnih predavanja i prezentacija, četiri paralelne radionice vodiće profesor Jovan Čekićsa FMK-a (Kreativne strategije), AtilimSahin iz turske organizacije ATLOYE (Kako graditi zajendice), NanaRadenković ispred Nove Iskre (Timska kultura) i EvaVelimirović koja će održati kratki trening o ličnoj organizaciji i planiranju. Program je podeljen u tri tematska nivoa: alone (individualni nivo), together (nivo saradnje) i united (nivo organizacije).

U sredu 12. juna u Kulturnom centru Beograda, u okviru konferencije će biti održano i performativno predavanje legendarnog slovenačkog umetnika i pozorišnog reditelja Dragana Živadinova pod nazivom Post-gravity Art. Ovaj inspirativni i intrigantni događaj je otvoren za širu javnost, i besplatan uz registraciju na ulazu. 

Živadinov je sa svojom poslednjom, zapaženom predstavom otvorio prošlogodišnji Bitef festival, a ovom prilikom će govoriti o svojim projektima usmerenim na umetničko istraživanje svemira i realizaciju kosmo-kinetičkih umetničkih projekata (čak i u nultoj gravitaciji), koji uključuju pedesetogodišnji teatarski proces “Noordung” (1995-2045.), osnivanje kulturnog centra evropskih svemirskih tehnologija KSEVT u Vitanju i brojne druge umetničke akcije koje prevazilaze naše planetarne okvire. Pored toga što je jedan od osnivača kultnog projekta-države NSK i pozoriošne trupe Gledališče sester Scipion Našice, Živadinov je kandidat za kosmonauta i stanovnik “Zvezdanog grada” nadomak Moskve

Učešće na konferenciji je besplatno. Umetnici, autori, istraživači, kreativni profesionalci i preduzetnici, predstavnici habova, studenti ili edukatori zainteresovani za događaj mogu se prijaviti putem ovog linka– http://bit.ly/2JjPr9k, do 5. juna u ponoć. 

Projekat Connect 4 Creativity ima za cilj da promoviše interkulturalni dijalog kroz povezivanje kreativnih habova i zajednica u umreženu zajedničku budućnost. Connect 4 Creativity je 18-mesečni projekat pod vođstvom Britanskog saveta, u partnerstvu sa Univerzitetom Abdulah Gül, i tri kreativna haba – Atölyeu Turskoj, biosu Grčkoj i Nova Iskrau Srbiji. Projekat sufinansiraju Evropska unija i Republika Turska, kroz program Interkulturalnog dijaloga, uz podršku Yunus Emre Instituta iz Turske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?