fbpx
LookerWeekly.com magazin

MOLIJEROVI DANI 2020.

Književna manifestacija Francuskog instituta u Srbiji

Proglašenjem Gonkurove nagrade studenata Srbije započeli su Molijerovi dani 2020! 

Nagradu je dobio roman Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon / Jean-Paul Dubois (Nije svima isto na ovom svetu / Žan-Pol Diboa). Prevod na srpski očekuje se sledeće godine.

Manifestacija Molijerovi dani posvećena je savremenoj frankofonoj književnosti i prevodima frankofonih autora na srpski jezik.

Ljubitelji ove manifestacije navikli su da imaju prilike da se lično upoznaju sa najprestižnijim frankofonim piscima koji su pozivani da gostuju u Srbiji, kako bi predstavili svoje stvaralaštvo, vodili razgovore sa svojim čitaocima, prevodiocima, izdavačima…

Ovo 12. izdanje realizovano je u drugačijim, znatno otežanim uslovima nego prethodnih godina. Planirana gostovanja morala su biti otkazana. Ipak Francuski institut u Srbiji se suočava sa izazovom u vreme pandemije, podrškom izdavačima i prevodiocima frankofonih autora.

Počasni frankofoni pisac ovogodišnjih Molijerovih dana je David Diop

Njegov roman  Frère d’âme -Braća po duši, prošlogodišnji je dobitnik Gonkurove nagrade studenata Srbije. Roman je prevela Olja Petronić, objavila Geopoetika, 2020, uz podršku Francuskog instituta i Francuskog nacionalnog centra za knjigu (CNL). U online razgovoru sa Davidom Diopom učestvuju Vladislav Bajac, Katarina Melić, studenti Srbije. 

Salon frankofone knjige u Francuskom institutu, Knez Mihailova 31, Beograd

Tokom trajanja Molijerovih dana, od 9. do 13. juna biće priređena ova književna manifestacija jedinstvena u svetu, koju je ustanovio Francuski institut u Srbiji. Ujedinjeni štand izdavača Srbije, koji će biti otvoren od 12 do 19 sati i na kome će biti izloženi i dostupni čitaocima najnoviji prevodi sa francuskog, pokazaće raznovrsnost i vitalnost izdavaštva i prevodilaštva u ovom delu sveta. Veliki broj prevoda objavljen je uz podršku francuske vlade. Francuski institut u Srbiji organizuje ovu manifestaciju u saradnji sa distributerom Makart.

Umetnost i umeće prevođenja 

Naziv je okruglog stola koji će biti realizovan uživo u Francuskom institutu u Knez Mihailovoj 31, uz direktan online prenos za zainteresovane širom Srbije. U razgovoru učestvuju Pascale Delpech, Muharem Bazdulj, Miloš Konstantinović, Aleksandra Tadić, Sonja Filipović.

Frankofoni pisci i srpski izdavači – tema je za razgovor Francuskog instituta sa izdavačima o programima kojima francuska vlada podržava objavljivanje prevoda na francuski.

Tokom trajanja Salona frankofone knjige,  biće emitovani snimci razgovora sa unglednim frankofonim piscima koji su gostovali na Molijerovim danima (na francuskom). Tako će frankofoni ljubitelji književnosti, oni koji nisu imali prilike da prisustvuju nezaboravnim razgovorima, ili oni koji žele da ih se podsete, imati prilike da ih pogledaju na ekranu u Francuskom institutu, u Knez Mihailovoj 31, Beograd.

2. jun – 2. jul 2020 – Francuski institut lansira rep i hip-hop konkurs na Instagramu uz korišćenje francuskog jezika, namenjen mladima

Francuski institut u Srbiji organizuje Molijerove dane u saradnji sa partnerima: Distributer Makart, Izdavačka kuća Geopoetika, Udruženje književnih prevodilaca Srbije, Univerziteti u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, izdavači Srbije, Narodna biblioteka Niš. 

Opširnije:

Gonkurova nagrada studenata Srbije – Studenti katedri za francuski univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, pod pokroviteljstvom francuske Akademije Gonkur, odabraće za svog favorita jedan od četiri romana iz poslednje selekcije za nagradu Gonkur u Francuskoj. To su romani koje su čitali od januara do maja 2020 (prevodi naslova su proizvoljni):

Soif /Amélie Nothomb (Žeđ / Ameli Notomb)

Extérieur Monde /Olivier Rolin (Svet spolja / Olivije Rolen)

La part du fils / Jean-Luc Coatalem (Aura sina / Žan-Lik Koatalem)

Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon / Jean-Paul Dubois (Nije svima isto na ovom svetu / Žan-Pol Diboa)

Nagrada je ustanovljena 2012. godine i plod je saradnje srpskih univreziteta sa Francuskim institutom u Srbiji i sa Akademijom Gonkur u Francuskoj.  Dodeljuje se svake godine na proleće, u okviru Molijerovih dana. 

Salon frankofone knjige je književna manifestacija koju je ustanovio Francuski institut u Srbiji. Ove godine biće priređeno treće izdanje. Prvo izdanje organizovano je 2014. godine. Drugo izdanje organizovano je 2017. godine (počasni gost bio je Frederik Begbede). Francuski institut u Srbiji organizuje ovu manifestaciju u saradnji sa distributerom Makart.

David Diop je rođen 1966. u Parizu, a odrastao u Senegalu. Danas živi na jugozapadu Francuske i radi kao upravnik Katedre za umetničko, jezičko i književno istraživanje Univerziteta Po. Oblast njegovog istraživanja je francuska književnost 18. veka i evropsko predstavljanje Afrike u 17. i 18. veku. Autor je dva romana: 1889, Univerzalna privlačnost (2012) i Braća po duši (2018). 

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Prijavite se na LW vesti!

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.