fbpx
LookerWeekly.com magazin

Nova knjiga pesama Jelene Lengold u izdanju Arhipelaga: Mutni nagoveštaj kiše

Nova knjiga pesama Jelene Lengold Mutni nagoveštaj kiše upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Element

Prethodna knjiga pesama Jelene Lengold Bunar teških reči objavljena je pre gotovo deset godina, a u međuvremenu su objavljene i njene knjige priča U tri kod Kandinskog i Raščarani svet, kao i roman Odustajanje koji je doživeo nekoliko izdanja.

– Uzbudljiv povratak Jelene Lengold poeziji posle knjige Bunar teških reči nastavlja se u pesmama iz nove knjige Mutni nagoveštaj kiše. Taj povratak je u znaku obnove svakodnevice kao povlašćenog prostora pesničke imaginacije – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga povodom nove knjige Jelene Lengold.

Svakodnevica se u poeziji Jelene Lengold, kao i u njenim pričama i romanima, potvrđuje kao osnovno iskustvo i kao pokretač svega što će se u sudbinama njenih junaka dogoditi.

– U svakodnevici se, a ne na nekom anonimnom, izdvojenom i izuzetnom mestu, utvrđuju suštinska iskustva ljudskog života, doživljavaju uzleti i padovi, prepoznaju trenuci prosvetljujućeg smisla i trenuci u kojima je zamračen ceo horizont, nastaju događaji vredni pamćenja i vredni same pesme. O tome govore pesme Jelene Lengold, istinito i duboko, mirno i pronicljivo, jednostavno i proživljeno. Oblikovane kao male i zaokružene priče u formi pesama, one niti ulepšavaju svakodnevicu, niti se ustežu da pogledaju u lice onome što je tu i onome što će tek doći – naglašava Božović.

Tokom osamdesetih i na samom početku devedesetih godina Jelena Lengold je objavila nekoliko veoma zapaženih pesničkih knjiga: Raspad botanikeVretenoPodneblje makaProlazak anđela i Sličice iz života kapelmajstora. Posle dvadeset godina, tokom kojih je objavila nekoliko knjiga priča, među kojima je i višestruko nagrađivani Vašarski mađioničar, i roman Baltimor, Jelena Lengold je objavila knjigu Bunar teških reči (2011), a pre četiri godine i knjigu izabranih pesama Izaberi jedno mesto.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Prijavite se na LW vesti!

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.