fbpx
LookerWeekly.com magazin

OTVORENA IZLOŽBA „PROJEKAT JUGOSLAVIJA” U MUZEJU JUGOSLAVIJE

U Muzeju Jugoslavije je 17. decembra otvorena izložba „Projekat Jugoslavija”, autorki Ane Adamović i Milice Pekić, koja je nastala kroz saradnju muzeja i „Kioska – platforme za savremenu umetnost“. Postavka obuhvata 100 video-intervjua sa sagovornicima i sagovornicama različitih profila, iz zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije, koji su inspirisani predmetima iz zbirki Muzeja Jugoslavije. Izložba je interaktivna i poziva publiku da ravnopravno doprinese postojećoj kolekciji intervjua.

Sam proces razgovora sa učesnicima i učesnicama bio je specifičan – umesto konkretnog pitanja autorke su svakom od njih ponudile karton koji opisuje neki od predmeta iz zbirki Muzeja Jugoslavije, na kome se nalaze osnovne informacije: opis, datum ili period iz kojeg predmet potiče i poreklo. Isti takav karton dobiće i svi posetioci izložbe, a svoj komentar moći će da ostave u video-kutku, u okviru postavke. Izjave publike postaće, ravnopravno sa postojećim intervjuima, deo kolekcije Muzeja Jugoslavije.

„Ako se osvrnemo na jednu od uloga Muzeja, kao institucije koja čuva kulturno nasleđe i poziva na njegovu dalju interpretaciju, saradnja sa komplemetarnim autorskim inicijativama koje dolaze van okvira institucija, može biti od velikog značaja za pružanje novog pogleda na postojeće zbirke. Upravo takav primer je i Projekat Jugoslavija, koji nastoji da „na jedan drugačiji način aktualizuje fond muzeja“, istakla je povodom otvaranja izložbe direktorka Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević.

„Pokušale smo kolekciju materijalnih tragova prošlosti da prevedemo u formu živih komentara, aktuelnih razmišljanja, ideja i potencijala za budućnost. Odmakom od predmetnosti samih objekata, želele smo da razmišljanje o nasleđu jugoslovenske države udaljimo od nostalgične vizije prošlosti, pomerajući akcenat na razmišljanje o regionu, Evropi i svetu danas, koji su, čini se više nego ikada, zaglavljeni u permanentnoj krizi, sukobu, netoleranciji i nejednakosti“, objašnjavaju svoju zamisao autorke projekta Ana Adamović i Milica Pekić iz platforme „Kiosk” i dodaju:

„Verujemo da će materijal na izložbi inspirisati posetioce da jugoslovensko nasleđe sagledaju iz drugačije perspektive, a nadamo se i da se uključe u projekat svojom izjavom.”

„Projekat Jugoslavija” realizovan je uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba, čiju je arhitekturu i dizajn osmislila Milica Lopičić, biće otvorena do 15. aprila 2020. godine.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Prijavite se na LW vesti!

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.