fbpx
LookerWeekly.com magazin

Razgovor Danilo Kiš ili Bašta, pepeo u NBS

 Arhipelag i Narodna biblioteka Srbije organizuju razgovor Danilo Kiš ili Bašta, pepeo u petak 21. februara, u susret danu piščevog rođenja, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije s početkom u 19 časova.

U razgovoru učestvuju Tamara Krstić, Irena Javorski, Aleksandar Mandić i Gojko Božović.

Među mnogim povodima za razgovor o Danilu Kišu u ovoj prilici nameću se dve godišnjice iz piščevog života i literature. U ovoj godini navršava se osamdeset pet godina od rođenja Danila Kiša i pedeset pet godina od prvog objavljivanja romana Bašta, pepeo.

Bašta, pepeo kao središnji deo Kišovog „porodičnog cirkusa“ oličava veliko delo o detinjstvu i odrastanju. Poznat kao jedna od najčitanijih Kišovih knjiga, roman Bašta, pepeo je uzbudljiva slika jednog sveta data u moćnoj lirskoj svetlosti i u suočenju s najvećim izazovima jedne osetljive egzistencije.

„U romanu Bašta, pepeo radi se o metafori, o strahopoštovanju deteta prema ocu. Otac je uvek veličina. To je skoro frojdovski problem: tokom izvesnog perioda, otac predstavlja kralja u odnosu na dete, on je omnipotentan. U romanu Bašta, pepeo hteo sam da razvijem tu metaforu sa idejom da jednog dana još nešto napišem o ocu“, rekao je Danilo Kiš u jednom intervjuu povodom romana Bašta, pepeo koji je preveden na skoro sve evropske jezike.

Knjiga Bašta, pepeo objavljena je kao četvrta knjiga u okviru Dela Danila Kiša u 10 knjiga koja je objavio Arhipelag, kao ekskluzivni izdavač dela Danila Kiša za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. 

Književnost Danila Kiša je „delo čuda i delo truda“, ali je i delo velike sinteze. Pisci najčešće oblikuju opus tako što ovladaju jednim brojem postupaka i tako što ovladaju jednom temom pripovedajući neko dominatno iskustvo, traumu ili vedrinu vlastitog veka i sveta. Kiš je u svom jezgrovitom opusu, svedenom na prozne knjige koje je morao napisati i na esejističke spise koji su velika odbrana moderne literature i jednog duboko individualizovanog pogleda na svet, opisao gotovo sve ključne traume i izazove svog veka. Živeći u svom vremenu i s njegovim malim i velikim zlodusima, Kiš je postao njegov nepotkupljivi svedok. Retko je koji pisac tako potanko i tako proživljeno opisao svoj vek. 

U toj tački sreću se etika i estetika, veliki razlozi zbog kojih se piše i sudbinski izazovi stvarnog sveta, dok književnost baš zahvaljujući tome, kako je govorio Kiš, postaje „poslednje pribežište zdravog razuma“.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Prijavite se na LW vesti!

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.