fbpx
LookerWeekly.com magazin

Svetska premijera filma „Domovine“ Jelene Maksimović na festivalu u Marseju

Srpski film „Domovine“ (Homelands) autorke Jelene Maksimović premijerno će biti prikazan na festivalu FIDMarseille u Francuskoj, gde će se nadmetati u takmičarskim selekcijama International Competition (Međunarodni takmičarski program) i First Film Competition (Takmičarski program prvih filmova).

Film je urađen u dokufikcijskom ruhu (spoju dokumentarističkog i igranog izraza), a sinopsis otkriva sledeće: Mlada žena otkriva rodno mesto svoje bake, planinsko selo napušteno tokom Grčkog građanskog rata. Suočena je sa ruševinama i zaboravom. Leto donosi njen povratak selu, kao i nagoveštaje budućih promena.

Jelena Maksimović je režirala film po scenariju koji su napisale ona i Olga Dimitrijević, a saradnici na scenariju su bili Filip Perić i Dario Pikulić. Glavnu ulogu tumači Jelena Angelovski, koja je i producentkinja filma. Direktor fotografije Dušan Grubin, dizajner zvuka Jakov Munižaba, supervizor montaže Jan Klemsche, dizajner zvuka za trejler Vladimir Živković. Izvršni producent je Dejan Stevanović, a pridruženi producenti Ivan Salatić i Dušan Kasalica (ispred kuće Meander film iz Crne Gore) i Yorgos Tsourgiannis.

Film, sniman u selu Agios Athanasios u Grčkoj i u Zemunu, finansirali su Filmski centar Srbije i Filmske novosti. Domovine traju 63 minuta.

Jelena Maksimović je prvenstveno poznata kao montažerka; između ostalih, montiorala je sledeće filmove: Oktobar, Dubina dva, Gora, Zid smrti i tako to, Vetar, Teret, 4 godine u 10 minuta, Ti imaš noć, Centar, Mamonga, Srećan Božić, Jivu!, Kelti…. Dobitnica je nagrade „Marko Glušac“ na Festivalu autorskog filma u Beogradu 2017. godine; ta nagrada se tradicionalno dodeljujuje najperspektivnijim mladim montažerima i montažerkama u Srbiji. Zajedno sa Dušanom Grubinom, režirala je zapaženo dugometražno dokumentarno ostvarenje Taurunum Boy.

Jelena Angelovski je glumica i producentkinja, a kao producentkinja ili izvršna producentkinja je radila na filmovima Vetar, Eho, Ti imaš noć, Sinovi smo tvoga stijenja, Taurunum Boy, From Tomorrow On, I Will.

Pomenuti festival u Marseju će se odvijati od 22.  do 26. jula ove godine. U pitanju je 31. izdanje tog cenjenog festivala, koji godišnje prikaže oko 150 filmova za prosečno 25 hiljada gledalaca.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Prijavite se na LW vesti!

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.