fbpx
LookerWeekly.com magazin

Top 5 filmova koje ne smete da propustite na Palićkom!

palic-ff2020-728x90-LookerWeekly-magazin

Film Ime naroda

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 12. do 18. septembra na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Tokom festivala, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo vam 5 naslova koje ne smete propustiti. 

Glavni takmičarski program

Ime naroda

Darko Bajić, Srbija, 2020

Film proslavljenog reditelja Darka Bajića koji otvara ovogodišnje izdanje festivala donosi nam istorijsku sagu o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu i najmlađem gradonačelniku u istoriji Novog Sada. Ovo ostvarenje koje će premijerno biti prikazano na Paliću priča je o jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka, čiji lik tumači glumac Ljubomir Bandović. Rađen po scenariju Milovana Vitezovića, film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić Tomić, istinske heroine u istoriji srpskog naroda i jedne od prvih boraca u svetu za ravnopravnost žena u 19. veku.

Selekcija Paralele i sudari

Kraljevsko plava / Royal Blue

Dinko Draganović, Austrija

Zavisnik od kockanja vozi ćerku na gimnastiku. Kasne, ali razvedeni otac ne može a da se ne zaustavi u kladionici, dok devetogodišnjakinju ostavlja samu u automobilu. Kad se vrati, nje nema. Dok je grčevito traži, pojavljuju se dva policajca koja ga privode u policijsku stanicu, dok se ćerka Bibi već nalazi u pritvoru. Tračak agresije, suzdržane emocije, impulsivne male laži – stvari se lome iz velikih i malih razloga, a ponekad se ne mogu uopšte popraviti.

Glavni takmičarski program

Nada / HÅP

Maria Sødahl, Norveška, Švedska, 2019

Potresni film inspirisan ličnom rediteljskom pričom prati Anju i njen porodični život sa Tomasom, njihovom biološkom decom i pastorčadima. Dan pred Božić Anja saznaje da pati od neizlečive bolesti. Sama sa tugom i strahom, ona prepoznaje potrebu za Tomasovom pomoći i podrškom, ali odnos dvoje umetnika, zapada u krizu i razotkriva se zanemarena ljubav.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Prijavite se na LW vesti!

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.