fbpx
LookerWeekly.com magazin

Van Gogove slike rasute po celom svetu

palic-ff2020-728x90-LookerWeekly-magazin

Sin protestanskog ministra, koji je imao naviku da slika noću i da nosi slamnate šešire, za života je uspeo da naslika oko devet stotina slika. Slike Vinsenta Van Goga, jednog od omiljenih slikara postimpresionizma i slikarstva uopšte, su rasute po celom svetu. U slučaju da se zateknete u budućnosti u nekom od sledećih gradova, obavezno posetite ove kulturne institucije i uživajte u bojama i senkama Van Gogovih slika.

Suncokreti 

Jedna od omiljenih tema umetnika jesu bili suncokreti i kao takva, imao je dve faze slikanja: pariski suncokreti, kada se bavio studijom slikanja izbliza dok su se suncokreti nalazili na ravnoj površini i arlski suncokreti, koja je obuhvatala seriju suncokreta koji se se nalazili u vazi. Slika Suncokreti  iz 1887.godine se nalazi u Metropolitan muzeju umetnosti u Njujorku i ako ikada budete boravili u ovom gradu, znate tačno gde biste morali da odete.

Spavaća soba u Arlu

Dok je živeo u Arlu, umetnik je inspiraciju za svoje delo na platnu pronašao u svojoj spavaćoj sobi. Tako je i nazvao sliku Spavaća soba u Arlu a slika je nastala 1888. godine. Posebnu pažnju je posvetio odabiru boja za sliku, o čemu je i pisao svom bratu Teu. Danas, ovo delo možete da vidite ako posetite Muzej Van Goga u Amsterdamu.

Zvezdana noć

Ulje na platnu Zvezdana noć, nastalo davne 1889.godine, jedno je od najlepših i najemotivnijih dela Van Goga. Na platnu ovog dela vladaju tople i mirne boje, koje predstavljaju harmoniju i udobnost. Muzej Orsej u Parizu upravo čuva ovo blago sa zvezdama na nebu.

Irisi

Slike koje je Van Gog stvorio za života nisu imale vrednost, tek nakon njegove smrti cene umetničkih dela koje je naslikao su počele da rastu neverovatnom brzinom. Tako je i njegova slika „Irisi“ prodata 11.novembra 1987. godine privatnom kolekcionaru i biznismenu Alanu Bondu za neverovatnih 53,9 miliona dolara. Danas je muzej Pol Geti u Los Anđelesu dom ovom delu i upravo tamo možete da posmatrate i ostanete očarani lepotom ljubičastih i narandžastih irisa.

Foto: Wiki

Dragana Beleuca

Dragana Beleuca rođena je 1983. godine u Beogradu. Novinarstvo i pozorišnu produkciju diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti. Ljubitelj je pisane reči, voli da čita kratke priče, fantastiku i horor. Radila je kao novinar-saradnik u ženskom magazinu Cosmopolitan.

Dragana se bavi pisanjem o očekivanjima današnje omladine, žestokim ljubavnim odnosima, seksu, putovanjima. Živi i radi (piše) u Beogradu.

Imate komentar?

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Prijavite se na LW vesti!

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.