LookerWeekly.com magazin

„Život sa ocem” u adaptaciji i izvedbi japanskog umetnika Tacuši Amanaiz

Asocijacija SOKA (Svetski mir, obrazovanje i kultura) u saradnji sa kulturnim ustanovama grada Beograda predstaviće javnosti  monodramu „Život sa ocem” u adaptaciji i izvedbi japanskog umetnika Tacuši Amanaiz pozorišne trupe “Macukaze no kai” iz Japana. Monodrama će biti izvedena 23. maja od 20 časova u Ustanovi kulture “Vuk Stefanović Karadžić”, 24. maja od 19 časova u Biblioteci grada Beograda (Rimska sala) i 25. maja u 20 časova u Domu kulture Studentski grad

Tacuši Amano je rođen 1963. godine u Aiči prefekturi u Japanu. Već sa 19 godina se pridružio pozorišnoj trupi Šinšu Univerziteta.Leta 2008. godine slučajno dolazi do romana “Život sa ocem”, autora Hisaši Inoue, jednog od najpoznatijih pisaca i dramaturga u Japanu, dobitnika najviših priznanja za doprinos u kulturi. Romanje ostavio dubok i potresan utisak na njega i tada je poželeo da poruku mira, inspirisanu knjigom, prenese svetu svim svojim snagama. “U avgustu 2009. godine, tačnije 9. avgusta na dan kada je bačena atomska bomba na Hirošimu, postavio sam dramu Život sa ocem na scenu, koju izvodim sam. Od tada sam nastupao na mnogim mestima širom Japana i sveta a sada i u  Beogradu po 177 put. Pričomiz Hirošime želim da doprinesem širenju svetskog mira i ovo smatram svojim životnim pozivom“ – reako je Tacuši Amano, iz pozorišne trupe Macukaze no kai iz Japana na današnjoj konferenciji za štampu. 

Radnja se dešava u Hirošimi, tri godine nakon nuklearnog napada. Iz razgovora oca i ćerke saznajemo o životima ljudi koji su preživeli napad. Micue je preživela, međutim, žalila je jer je većinu voljenih osoba izgubila. Osećala se krivom i nikako nije mogla da se prepusti ljubavi i raduje životu.  Otac Takezo koji je izgubio život u napadu je ohrabruje da postaje svesna vrednosti života i prihvati da može da bude srećna.

Predstava se izvodi na japanskom jeziku (Hirošima dijalekt), praćena prevodom na video bimu. Trajanje predstave:1 čas i 30 minuta.Ulaz za sve predstave je slobodan, a posetioci će moći da ostave dobrovoljni prilog Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka NURDOR za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu. 

Asocijacija SOKA dugi niz godina aktivno doprinosi društvu svojim angažovanjem na projektima u oblasti očuvanja mira, kulture i obrazovanja, kao i razvijanju svesti o sadržini i zaštiti kulturnih vrednosti.Ovi ciljevi uključuju edukaciju građana, a posebno dece i mladih, kao i pružanje pomoći u vidu humanitarnih i dobrotvornih aktivnosti i rešavanju problema okruženja.  Udruženje je organizovalo brojne  edukativne radionice, izložbe – protiv nuklearnog naoružanja i energije, japanskih lutaka, dečijih radova,projekcije animiranih i dokumentarnih filmova na temu nuklearnih opasnosti, ekologije, zagađenja okoline, mogućim alternativnim energijama i dr.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?