fbpx
LookerWeekly.com magazin

Jedinstven doživljaj –Plivanje za Časni krst u Ohridu 

Pravoslavni vernici 19. januara slave Bogojavljanje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Prema verovanju, na taj dan je Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa Hrista, a Bog se javio u vidu goluba i objavio Hrista kao svog sina. Na Bogojavljanje se vernici pozdravljaju rečima „Hristos se javi”, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi”.

U svim pravoslavnim crkvama tokom Bogojavljanja se osvećuje voda i veruje se da bogojavljenska voda ima posebnu moć. Kod Srba je običaj da se na Bogojavljanje pliva za Časni krst, i taj običaj je toliko rasprostranjen da su vernici tokom prethodnih godina plivali za krst časni u jezerima i rekama ne samo u Srbiji već i u Rusiji, Americi, Austriji, pa čak i najvećoj afričkoj reci – Kongu.

Za krst časni se tradicionalno pliva i u Makedoniji, i to u Ohridu, gradu koji ima 365 crkava, po jednu za svaki dan, kako kažu lokalci. Voda u Ohridskom jezeru i leti zna da bude prohladna, a tokom trke za Časni krst , njena temperatura je tek nešto iznad tačke smrzavanja, pa plivači s pravom kažu da za ovu trku ne postoje posebne pripreme već samo snažna vera. Razlozi za plivanje su mnogobrojni: uspeh na poslu, dobro zdravlje, dobrobit…

Proslava Bogojavljanja ili Vodici, kako ga zovu Makedonci, nastavlja se i sutrada Danom ribara. Tada se održava i tradicionalno kupanje ribara čime se označava kraj zabrane kupanja tokom zimskog mresta. Svake godine i nekoliko hiljada turista poseti Ohrid tokom Bogojavljanja, jer se tad u gradu oseća posebna atmosfera bliskosti i zajedništva, koja kulminira tokom same trke za Časni krst. Domaćini goste dočekuju kuvanom rakijom i čuvenim makedonskim crvenim vinom,  dok se često i na gradskom trgu Sveti Kliment Ohridski održavaju koncerti. 

Gradonačelnik Ohrida Dr Konstanin Georgieski kaže  da je plivanje za Časni krst u Ohridu postalo svojevrsna  turistička atrakcija koja  privlači veliki broj posetilaca u grad.  „Turisti vole naše običaje, cene gostoprimstvo koje im Ohriđani pružaju i uživaju u atmosferi praznovanja. Grad se potrudi i da organizuje zabavne sadržaje, tako da će ove godine 18. januara na gradskom trgu nastupati Petar Grašo“.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Prijavite se na LW vesti!

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.
Budite u toku sa najnovijim vestima iz kulture u našoj zemlji.