LookerWeekly.com magazin

Milenijalsi će uskoro donositi odluke

Broj korisnika interneta u svetu do kraja januara 2018. godine mogao bi da dostigne 4 milijarde, dok bi u Srbiji ovaj broj mogao da bude 5 miliona ljudi koji Internet koriste kod kuće, preko bilo kojeg uređaja ili konekcije. Time bi bili premašeni podaci iz 2016. godine kada je prema podacima Internet live stats, sajta za merenje broja korisnika, u Srbiji internet koristilo 4.758.861 korisnik, odnosno 54% ukupne populacije.

Društvene mreže donose unapređenja gotovo svakodnevno izmenama u načinu korišćenja, prikazivanja, ali i obrade korisničkih podataka. Internet je ušao u sve aspekte života i obaveza koje završavamo «online» pa su samim tim i promene u korišćenju vidne, počevši od revolucije društvenih mreža, preko pametnih telefona, aplikacija za različite modele, pa sve do pojave pametnih kuća i rešenja za kućne uređaje poput mašina za veš, usisivača, klima uređaja i slično koje kontrolišemo preko interneta. Promene u korišćenju proizvoda neminovno dovode i do promene u načinu kupovine istih, pa je samim tim klasičan model kupoprodaje zamenjen kupovinom preko interneta, što je dovelo do razvoja potpuno novih grana industrije, ali i poslovnih modela koji se brže prilagođavaju tržištu. Tradicionalne kompanije se ubrzano menjaju ka digitalnom obliku, bar one koje su spremne na promenu, preispitujući svoje poslovne procese i menjajući ih kako bi u svakom trenutku mogli da odgovore na zahteve kupaca. Međutim, digitalna transformacija nije proces koji je moguće osmisliti i završiti preko noći, već je potrebno vreme i dobra strategija.

Digitalni mediji i društvene mreže su preuzele primat nad klasičnim medijima Mlađe generacije rođene od 2000. godine naovamo ili takozvani «milenijalsi», standardne konvencionalne medije gotovo i da ne koriste. Za njih je mobilni uređaj «sve na ovom svetu», a nedostatak bežičnog interneta ravan planetarnoj katastrofi. Biti offline u društvu, znači biti zapravo online. Televizija, radio, novine su za njih previše spori, dok je sva suština na internetu tj. u digitalnom obliku. Društvene mreže takođe su podeljene prema grupama korisnika tj. onoj grupi njihovih prijatelja koja najviše koristi jednu mrežu, na primer Instagramu. Upravo zbog takvog raslojavanja korisnika, digitalizacija je važan trenutak uspeha i prilagođavanja, a kreiranje i plasiranje kampanja još detaljnije i preciznije. Još važnije od svega je da će do 2020. «milenijalsi» postati dominantna radna snaga i paralelno sa svima sedeti u kancelarijama i na radnim mestima, a nakon par godina i odlučivati o marketinškim kampanjama i idejama. Ukratko, miris sveže odštampanih novina koje je čitalac kupio na kiosku postao je jednak odlično kreiranim vizualima, video klipovima i sadržajima u digitalnom obliku, koji se pronalaze na društvenim mrežama, Internet sajtovima koji su postali sve samo ne standardni sajtovi, kao i aplikacijama.

 

Klasičan pristup oglašavanju nije više zanimljiv ako želite da vaša poruka bude primećena i primljena

Korišćenje raspoloživih medija i pomeranje standarda u načinima predstavljanja poruke koju klijent želi da pošalje je uvek izazov za kreativnu industriju, posebno na društvenim mrežama. Deluje kao da su svi stalno «na tihoj vatri», ali kada poruka bude poslata i, još bolje, kada bude prihvaćena od strane ciljne grupe, zadovljstvo je neponovljivo, a klijent zadovoljan, što u stvari i jeste krajnji cilj. Ipak, ako imamo u vidu da je reč o 21. veku u kojem Internet dominira u odnosu na ostale medije, nije dovoljno da imate ključno rešenje tj. vizual koji se prenosi na ostale kanale.

Jedan od načina za jednostavnu transformaciju kampanja iz online u offline svet  (sa interneta u štampu i obratno) je njena digitalizacija kroz vizualizaciju kreativnog rešenja, izradu poruka koje su razumljive ciljnoj grupi i na kraju njihovo prilagođavanje svim kanalima komunikacije. Adaptacija je nešto što se podrazumeva i kroz prikaz detalja, malo drugačiju priču, stvara se jedinstvena slika o proizvodu i klijentu. Snaga društvenih mreža jeste u tome što su najbrže od svih i što munjevitom brzinom možete da pridobijete nove kupce i korisnike, samo i samo ako pravilno isplanirate aktivnosti. Ponekad se čini da i posle dugog razmišljanja poruka nije dovoljno jasna, a u stvari je potrebno samo da bude jednostavna i kratka. Međutim, i usmerena ka pravom kupcu, a ne svima.

Čak i kada komunicirate za «sopstvene potrebe» na primer objavljivanjem oglasa za slobodno radno mesto jer proširujete tim, potrebno je da ostavite sveobuhvatan utisak na ciljnu grupu kojoj se obraćate. Kakve ljude zapravo tražite? Kako treba da izgleda vaš novi kolega? Šta se od novog kolege traži i da li on zapravo razume poruku koju smo objavili?

Jednostavne forme sa preciznim detaljima i dizajnom pratiće nas i u 2018. godini, gde će biti sve više primera i korišćenja ilustracija u komunikaciji. Ciljne grupe vole jednostavne poruke, brzo razumljive i bez previše detalja za razmišljanje.

 

Kupci su uvek na nekoliko koraka od nas. Ili na nekoliko klikova

Digitalna transformacija donosi skraćene procedure i ubrzane procese, ali i skraćuje put od proizvoda do kupca. Jedan od primera je globalni proizvođač brijača i žileta koji svoje proizvode prodaje po daleko visokoj marži koje se jednostavno slažu jedna na drugu sa ukupnom cenom po krajnjeg kupca. U međuvremenu se pojavio start up – firma koja je odmah po osnivanju već digitalizovana i koja je kupcima ponudila pretplatu na kupovinu brijača i žileta za jedan dolar mesečno, na osnovu čega je kupac uštedeo mnogo novca. Poručivanje je direktno od proizvođača preko aplikacije na mobilnom uređaju, a dostava preko poštanske službe svakog meseca. Ovo je klasičan primer digitalnog biznis modela za jedan industrijski proizvod. Pre par meseci je jedna ovakva kompanija prodata velikoj firmi – brendu za milijardu dolara, dok je druga – kompanija koja je razvila fotografske filmove i aparate i bila prva u svetu, došla na ivicu opstanka usled nemogućnosti adaptacije. Jednostavnost i jedinstvenost integrisanih komunikacija će klijenta dovesti na prvo mesto i istaći među drugima na internetu. Faktori uspešnosti kojima se rangiraju kompanije i brendovi su uglavnom vezani za komunikaciju preko interneta. Posmatraju se svi kompanijski kanali društvenih mreža, video klipovi sa blogerima, Facebook i Instagram stranice, aplikacije, Twitter nalozi, kao i promocije, interakcija sa korisnicima-kupcima, briga o korisnicima i kampanje poznatih na svojim društvenim mrežama koje su napravljene u saradnji sa brendom. Jedna od njih je i Biz Magazine, regionalni IT i tehnološki magazin koji je na osnovu sprovedenog istraživanja od 30. aprila 2016. do 30. aprila 2017. godine objavio da je Samsung Electronics, klijent regionalne agencije Centrade Cheil, sa četvrtog mesta, dospeo na prvo mesto i postao broj jedan brend na društvenim mrežama u Rumuniji. Pozicije iza su zauzeli brendovi: Coca-Cola, Avon, Vodafone i Lidl. (izvor: Biz Magazin link). Objedinjavanje marketinških komunikacija i njihovo plasiranje kroz društvene mreže je presudno u ostvarenju cilja svakog brenda, proizvoda ili kompanije. Upravo zbog toga, praksa koja je donela uspeh u ovoj godini će biti nastavljena i u sledećoj uz unapređenja i praćenje razvoja tehnologija. 

U sledećoj godini će najvažniji biti sadržaj koji je napravljen za korisnika ili bar što više prilagođen ciljnoj grupi korišćenjem svih dostupnih podataka o njima. Trendovi pokazuju da postoji više činilaca koji će biti korišćeni, dok ćemo mi pomenuti najvažnije od njih:

 

  • Mikro trenutak koji pobeđuje

Mobilni uređaji trenutno imaju najveći uticaj na interakciju sa korisnicima i brendovima širom sveta što zbog jednostavnosti korišćenja, što zbog dostupnosti informacija preko interneta i društvenih mreža. Svako će prvo uzeti svoj mobilni uređaj i uključiti pretraživač bilo da je reč o kupovini kuće, stana ili jednostavne nabavke kućnih potrepština za ručak ili večeru. Svaki taj trenutak predstavljaće šansu da brend ili proizvod u pravom trenutku stignu do kupca, jer kupci očekuju da proizvod stigne do njih sa pouzdanim informacijama bez obzira na vreme i lokaciju pošto je to njima potrebno u tom trenutku. Optimizacija oglašavanja je nešto što će sve više i više preuzimati primat nad klasičnim oglasima, a direktno ciljanje grupe kroz alate advertajzera i korišćenjem podataka o korisnicima je neminovno.

  • Vizuelizacija je važnija nego ikada

U digitalnoj eri, vizuelni osećaj je postao neizbežan deo svakodnevne komunikacije, bilo da se radi o običnim situacijama ili odličnim komercijalnim modelima i prikazima. Nedavno je Facebook otkrio podatke od polovine prošle godine po kojima 1,65 milijardi aktivnih korisnika gleda 8 milijardi video i vizuelnih zapisa svaki dan. Ukoliko objedinimo druge digitalne kanale i društvene mreže, ovaj broj je daleko veći i pokazuje da su korisnici otišli korak dalje i da samo fotografija više nije dovoljna. Pri gledanju video zapisa, korisnici ostvaruju prisniju vezu sa brendom i proizvodom na mnogo dubljem nivou zbog upotrebe vizualno bogatih i interaktivnih elemenata koji prikazuju poruku ili priču. To je odnos u kojem oni prihvataju poruku i preduzimaju akcije poput deljenja sadržaja. Zbog toga kreiranje jednostavnih video ili gif animacija koje podsećaju na video snimke mogu da doprinesu što kvalitetnijem pristupu.

Takođe, Facebook je nedavno uveo opciju gde se na ovoj društvenoj mreži prikazuju statusi i postovi korisnika, dok su poslovne stranice sada grupisane u posebnu grupu, a gde je potrebno namenski posetiti ih kako bi se video njihov sadržaj. Da li je to pre problem ili još veći izazov kako za klijente, oglašivače, tako i za marketinške agencije? Da li nas to Facebook uči kako zapravo na najbolji mogući, organski način da dođemo do naših kupaca, a ne samo da ih nasumično prikazujemo poruke, čime zapravo stvaramo gori efekat.

  • Povratak osnovama oglašavanja

– Veoma često se dešava da usled prevelike želje za prikazom proizvoda kompanije preteraju i kroz oglašavanje reklamne poruke se prikazuju na svakom mestu, pa čak i kada nije «vreme i mesto» za to, npr. u sred video snimka na društvenim mrežama ili video kanalima. Ovaj način oglašavanja će se u 2018. godini vratiti na svoje početke, jer su istraživanja pokazala frustracije korisnika prikazivanjem nečega što nisu želeli, a to samo može da šteti proizvodu i brendu. Prema nekim podacima, stope prijema poruke koja je diskretno prikazana je četiri puta veća u odnosu na onu koja je «iskočila» u nekom trenutku. Takođe, ova vrsta oglasa se pokazala kao bolja pri reakciji korisnika koji ih vide na mobilnom uređaju i tabletu u odnosu na desktop računare, ističe Vladimir Suvodolac, Izvršni direktor (Business director) marketinške agencije Centrade Cheil.

 

  • Prilagođen korisnički sadržaj

Iako je prethodna godina označila prekretnicu u kreiranju što personalizovanijih sadržaja za korisnike i primaoce poruka, ovaj trend će biti nastavljen i u 2018. Rešenje može da bude što veće pomeranje ka dinamičnom sadržaju u kojem će određeni sadržaj biti prikazan svakome posebno. Na primer, posetilac sajta na internetu može da dobije drugačiju poruku od one koja će biti prikazana za postojećeg korisnika koji se već registrovao. Na ovaj način dolazimo i do pametnog sadržaja u čijoj su suštini podaci koje društvene mreže ili određeni sajt prikuplja o korisniku. Ovakve poruke uvek imaju pozitivan odjek kod korisnika jer kompanija pokazuje da ih poznaje, ali i kroz personalizovanu ponudu je uvek prisutna.

 

  • Investicija u kreatore sadržaja

Da bi korisnicima i primaocima poruka personalizovani sadržaj bio prikazan, potrebno je prethodno da isti bude i pripremljen. Prvenstveno je reč o znanju koje pisac mora da poseduje na određenu temu, ali i da tečno piše na različite teme kako bi privukao publiku iz različitih industrija. Sadržaj mora da bude lako pamtljiv, jedinstven i prilagođen ciljnim grupama. Ideja u pozadini je razvijanje i prikazivanje sadržaja zbog kojeg će se korisnici vraćati, ali i širiti dalje vesti koje će privući nove posetioce. Dobar primer iz prakse može da bude saradnja sa jednim od pisanih medija čiji će novinari pripremati sadržaj za brend ili proizvod.

Digitalna transformacija je korak napred i ukoliko nije preduzet, ostajete u mestu, dok vas konkurencija ostavlja daleko iza. Međutim, nije dovoljno samo «uhvatiti korak», već je potrebno da budete jedinstveni i prepoznatljivi, kako bi kupci i korisnici znali da izaberu baš vas. Ideje i dodatne vrednosti koje kompanija stvara za korisnike-kupce je, u stvari, ono što oni na kraju misle o brendu, kompaniji i proizvodima.

S druge strane, digitalno oglašavanje i kreativnost su stvar pristupa, trendova i inovacija koje uz jedinstven pristup korisnicima i kupcima donosi poštovanje i pravu vrednost proizvoda.

 

O AGENCIJI CENTRADE CHEIL

Centrade Cheil Adriatic je marketinška agencija za integrisane komunikacije koja zajedno sa klijentima gradi poslovni uspeh i ugled rešavanjem poslovnih izazova kroz snažne i kreativne komunikacijske ideje. S iskustvom od preko 23 godine, Centrade Cheil Adriatic ima dokazano iskustvo kao dugogodišnji partner za međunarodne i lokalne kompanije. Centrade Cheil je takođe regionalni komunikacijski centar za jugoistočnu Evropu podržavajući klijente i kompanije u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Albaniji. Naš cilj je ostvarenje komunikacija koje imaju svrhu uz pomoć tehnologije, inovacija i podataka, kao i kroz motivaciju kompanija da prihvate promenu iz jednosmerne u dvosmernu komunikaciju koja vodi ka iskrenom i relevantnom dijalogu s potrošačima.

 

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Pratite nas