LookerWeekly.com magazin

Rekordna poseta JTI fabrici u Senti povodom Kaizen dana otvorenih vrata

Oko 60 predstavnika iz 21 najuglednije kompanije u Srbiji posetilo je juče fabriku Japan tobaka u Senti da čuju kako primena japanske poslovne filozofije Kaizena obezbeđuje veću efikasnost i produktivnost uz minimalna ulaganja.

Predstavnici kompanija među kojima su i Gorenje, Hemofarm, Mitsubishi Electric, Panasonic, Carlsberg, Henkel saznali su kako je zahvaljujući doslednoj primeni principa – da nijedan dan u kompaniji ne može proći bez makar i male promene na bolje – senćanska fabrika prva po ključnim pokazateljima poslovanja među svih 27 fabrika Japan tobaka (JTI) širom sveta.

„Kroz ove susrete koje organizujemo već sedmu godinu pomažemo kompanijama da napreduju, kao i da mi dođemo do novih znanja s ciljem da kroz razmenu dobrih praksi doprinesemo razvoju privrede u Srbiji”, rekla je Gabriela Zahan, stručnjak za primenu kaizena u JTI fabrici u Senti.

Miloš Puzić iz kompanije Hemofarm i jedan od posetilaca Kaizen dana otvorenih vrata kaže kako su mu prvi utisci da “kaizen ovde već živi dugo godina i da je sastavni deo svakog zaposlenog”.

„Na vrlo visokom nivou je vizuelni menadžment koji jasno upućuje zaposlene na procedure i na korake koje treba da isprate. Sve je na svom mestu“, navodi Puzić. Prema njegovim rečima, sistem kontinuiranog unapređenja koji je u osnovi Kaizena se u Hemofarmu primenjuje već pet godina. Promena se vidi i oseća u svakodnevnom radu, od uklanjanja nepotrebnih procesa do unapređenja sigurnosti i bezbednosti na radu.

Fabrika JTI u Senti prva je fabrika u Srbiji koja u potpunosti primenjuje Kaizen i od početka primene 2008, produktivnost je porasla za 50%, dok je količina škarta smanjena za čak 70%. Ovo iskustvo govori da je Kaizen jedan od recepata za uspeh na tržištu i upravo zato, JTI svake godine zainteresovanim kompanijama omogućava direktan pristup i uvid u to kako Kaizen principi funkcionišu u praksi.

U osnovi Kaizena je princip stalne „promene na bolje“ uz optimalnu upotrebu svih raspoloživih resursa, sa naročitim akcentom na inicijativi zaposlenih. Finansijska ulaganja su mala, ali su promene u načinu rada i u razmišljanju ljudi velike. Zaposleni se motivišu da sami daju predloge za unapređenje svog radnog prostora i poslova koje obavljaju. Najbolji predlozi se primenjuju, a predlagači nagrađuju. Predlog jednog zaposlenog u JTI fabrici u Senti doneo je kompaniji uštedu od čak 70.000 dolara.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

twelve + thirteen =

Pratite nas