LookerWeekly.com magazin

Gume od pepela pirinčane pleve

 

Kompanija Goodyear je našla odgovarajućeg dobavljača pirinčane pleve koja će se koristiti kao ekološki prihvatljiv izvor silike za gazeći sloj, a proizvodnju prvih pneumatika za putnička vozila pokreće ove godine u fabrici u Kini. Tako će vozačima uskoro biti na raspolaganju ekološki prihvatljiviji pneumatici koji omogućavaju bolje iskorišćenje goriva.

Goodyear je, naime, potpisao ugovor sa kineskim preduzećem Yihai Food and Oil Industry koje će isporučivati ekološki prihvatljiv izvor silike, pomenute pneumatike proizvodiće u kineskoj fabrici u mestu Pulandian, a na kineskom tržištu počeće takođe da ih prodaje.

Goodyearovi istraživači su na osnovu dvogodišnjih istraživanja u Centru za inovacije u Akronu utvrdili da pepeo nastao spaljivanjem pirinčane pleve u pogonima za proizvodnju električne energije može da se upotrebi kao efikasan i za životnu sredinu održiv izvor silike za pneumatike.

Silika je visoko cenjena u gumarskoj industriji jer poboljšava vozne karakteristike pneumatika.

Dodavanjem silike u gumenu smešu gazećeg sloja povećava se čvrstoća pneumatika i smanjuje njegov otpor kotrljanja, i time omogućava bolje iskorišćenje goriva i čvršće prianjanje na mokroj podlozi.

“Održivi razvoj je osnovi motiv Goodyearovih nastojanja u inovacijama,” kaže Matej Zavrl, glavni direktor kompanije Goodyear Dunlop Sava Tires iz Slovenije. “Nova silika na više načina donosi prednosti za životnu sredinu: smanjuje količinu otpada koji se odvozi na deponije, troši manje energije u procesu proizvodnje i doprinosi da pneumatik postigne bolji stepen iskorišćenja goriva.”

Kako od pirinčane pleve može da se dobije silika koju je moguće efikasno upotrebiti pri izradi pneumatika možete videti:

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Pratite nas