LookerWeekly.com magazin

Tribina ljubitelja istorije Beograda

U okviru Tribine ljubitelja istorije Beograda, u Konaku kneginje Ljubice, u ponedeljak 06. februara 2017. godine, u 18 časova, dr Ivana B. Spasović, arhivist-istoričar SANU, održaće predavanje „Društvo srpske slovesnosti – Srpsko učeno društvo i srpski narod“.

Povodom nedavno objavljene knjige Društva svoga doba, autora akademika Vasilija Krestića i dr Ivane Spasović, tema predavanja u okviru Tribine ljubitelja istorije posvećena je saradnji preteča SANU sa srpskim narodom. Društvo srpske slovesnosti (DSS) osnovano je 1841, kao najviša ustanova nauke i umetnosti srpskog naroda, a od 1864. do 1886. delovalo je pod imenom Srpsko učeno društvo (SUD). Oba društva uspostavila su plodnu saradnju s narodom. Ljudi raznih zanimanja, iz svih krajeva u kojima je živeo srpski narod, slali su starine Društvu i posredovali u prodaji njegovih izdanja.

Pored do sada nepoznatih ličnosti, izdvajaju se i imena onih koji su, kao Laza Lazarević, pomagali u svakodnevnom radu Društva u vreme dok su bili đaci. Neki od naučnika i umetnika prilikom istraživanja putovali su po zabačenim krajevima Kneževine Srbije i upoznavali se s narodom. Među njima, najpoznatiji su biolog Josif Pančić, lekar  Aćim Medović, kompozitor Kornelije Stanković itd. Najzad, privredni uspon Kraljevine Srbije, saradnja s evropskim akademijama i izbor slikarke Katarine Ivanović – prve žene članice SUD-a, dočaravaju trud i zasluge Društva za podizanje ugleda srpskog naroda.

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?