LookerWeekly.com magazin

Jovanjdan – dan kumstva

Kumstvo i pobratimstvo su dve ustanove u našem narodnom životu do kojih narod posebno drži i bez kojih se ne može u potpunosti razumeti ni srpsko  nacionalno biće. Obe ove ustanove duhovnog srodstva su oličene u Svetom Jovanu, jer je on – kum Božji.

Naš narod smatra da je duhovno (negde se kaže i veštačko) srodstvo nešto jače od srodstva po krvi ili mleku, pa je to iskazao i svojim brojnim umotvorinama. Zato je sveti Jovan u osobitom poštovanju, pa se, osim u obredima koji se dotiču kumstva i pobratimstva, često pominje u zakletvama i kletvama.

U samoj, pak, crkvi je Sveti Jovan uzdignut nad svim ostalim svecima, što se najbolje vidi  iz činjenice da su od petnaest velikih praznika dva posvećena njemu (uz sedam Hristovih, pet Bogorodičinih i jedan apostolski). U narodu je, međutim, više njegovih praznika, i ovaj svetac je u narodnoj tradiciji dobio svojevrsnu biografiju, pa se u skladu sa tim, i različito naziva: Jovan Krstitelj, Jovan Preteča, Jovan Narukvičar, Jovan Glavosek, Jovan Svitnjak, Jovan Biljober, Jovan Grmodel, Jovan Pilodelac…

U novoj godini, po narodnom verovanju, krštavanje i venčanja mogu da se obavljaju tek od Jovanjdana, 20. januara, jer je to uistinu–dan kumstva.

U crkvi se na ovaj dan praznuje Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja, u spomen toga što se glavna uloga ovog svetitelja odigrala na Bogojavljanje,  dok je u narodu to bilo propraćeno nizom verovanja, a među obredima se izdvaja nošenje ikona na izvor i reku, gde su ih umivali (prali).

Ovoga dana je bio zabranjen svaki posao. Verovalo se da će se oduzeti ruke i noge onome ko prekrši.

Kumstvo je duhovno srodstvo.
Može biti mokro (krštenje), suvo (venčanje) i šišano, a može biti i iz nužde (u velikoj nevolji). Takođe se u našem narodu poštovalo i srodstvo po kumu (ako nesrodne porodice ili osobe imaju istog kuma). Osobe koje smatraju da su u duhovnom srodstvu međusobno se ne uzimaju, kao ni njihovo potomstvo.

Izvor: Srpski običajni kalendar, Mile Nedeljković

Janja Rešćanski

Janja Rešćanski, diplomirani novinar, veliki je zaljubljenik u etnologiju, antropologiju, istoriju umetnosti. Zanimaju je narodni običaji i verovanja, psihologija i misterije sveta. Na fakultetu su je zvali ’’čeljade željno znanja’’, baš kao i danas. Ne voli priče o ljubavi, ali ono što najviše voli su sove i bizarne vesti. Dok radi reportaže, uživa, a kao veliki šaljivdžija vrsni je davalac komentara. Piše za rubrike stvaran svet, zanimljivosti i životni stil.

Bitef19 LookerWeekly.com baner

Imate komentar?

Pratite nas

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.