LookerWeekly.com magazin

Misle na nas i sanjaju o nama

Sigurno ste se zapitali nekada na kraju dana, posle dugih šetnji sa svojim kucovom i igre u parku, češkanja na kauču, da li su ljubimci sposobni da sanjaju? U slučaju da vas je ovo pitanje kopkalo duže vreme, mislimo da bi trebalo da otkrijete istinu o tome.

Vaš krzneni prijatelj nesumnjivo uživa u izležavanju i spavanju, baš poput vas. Sposoban je da se uspava i isključi na neko vreme a sa druge strane dobar je čuvar i voli vas do neba. Obožava da dobija poslastice od vas i srećan je kada obavi komande koje su mu izdate u toku dana. Tu i tamo ponekad napravi neki nestašluk, ali ništa strašno. On je vaš četvoronožni najbolji prijatelj. Život bi dao za vas, koliko vas voli.

Pored ovakve velike ljubavi, kolika je verovatnoća i da vas sanja?

Prema poslednjim istraživanjima koja su sprovedena na Univerzitetu Harvard, psi baš poput ljudi sanjaju o događajima koji su se desili u određenom periodu. Kako su kuce veoma vezane za svoje vlasnike, nesumnjiva je teza da najčešće sanjaju upravo svoje vlasnike.

Ako uhvatite svog psa u snu kako pokreće noge, buditi sigurni da sanja kako trči za loptom, juri mačku ili trči zajedno sa vama. Za razliku od pasa, u čovečijem mozgu postoji mehanizam koji kontroliše i suzdržava naše mišiće od kretanja i naglih i jakih pomeranja nogu i ruku.

Psi srednje veličine sanjaju približno oko dvadesetak minuta. Mali kucovi češće sanjaju ali imaju kraće snove, za razliku od velikih kuca, koji manje sanjaju ali imaju duže snove.

Prosečan čovek dnevno spava oko sedam sati dnevno, dok krzneni ljubimci spavaju mnogo duže, čak oko trinaest sati dnevno.

Da li su vas istraživanja zatekla ili ste bili sigurni da ljubimac sanja o vama?

Dragana Beleuca

Dragana Beleuca rođena je 1983. godine u Beogradu. Novinarstvo i pozorišnu produkciju diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti. Ljubitelj je pisane reči, voli da čita kratke priče, fantastiku i horor. Radila je kao novinar-saradnik u ženskom magazinu Cosmopolitan.

Dragana se bavi pisanjem o očekivanjima današnje omladine, žestokim ljubavnim odnosima, seksu, putovanjima. Živi i radi (piše) u Beogradu.

Imate komentar?