LookerWeekly.com magazin

Zbog čega se „zarazimo“ određenom pesmom?

U slučaju da često uhvatite sebe kako pevušite određenu pesmu, satima nakon što ste pesmu pokupili u prolazu pored kancelarije kolege, obližnjeg kafića ili radia u kolima, znajte da niste sami. Određene pesme imaju tu tendenciju da se zadrže u glavi duže od nekih drugih pesama. Za sve je kriv muzički ušni crv.

Pesme, koje ulaze u uši vrlo lako, gotovo neprimetno i ostaju dugo u našim glavama, nazivaju se muzičkim ušnim crvima. Muzički crvići u ušima čine pesme koje su obično sa bržim ritmom, lako se pamte, sa određenim intervalima i ponavljanjima.

Prema istraživanjima koja su sprovedena na Univerzitetu u Londonu, pesme koje će se vrteti po našim glavima i koje ćemo pevušiti tokom čitavog dana su uglavnom one sa uobičajenim melodičnim obrisima, koje su karakteristične za zapadnu pop muziku. Neočekivani skokovi ili više puta ponovljeni stihovi u pesmi, nego što ima neka druga pesma, čini muzičkog crvića idealnog kandidata da obitava u našim glavama.

Studija je obuhvatila analizu oko tri hiljade učesnika, kako bi saznala koji su to najčešće muzički ušni crvi. Pesme koje su puštane učesnicima u istraživanju su bile ograničene na popularne žanrove kao što su rok, pop, rep. Ovo istraživanje je trajalo pune tri godine.

Najzaraznije pesme među top pet jesu:

– Bad romance, Ladu Gaga,

– Can`t get youout of my Head, Kylie Minogue

– Don`t stop believing, Journey

– Somebody that I used to know, Gotye

– Moves like Jagger, Maroon 5

A sada lepo priznajte da ste barem jednom, naglas ili sebi u bradu, dok ste se vraćali kući sa posla ili tokom vežbanja u teretani, možda dok ste pospremali kuću ili se tuširali, pevušili jednu od navedenih pet pesama. Ne kažemo da ste hteli ili želeli, jednostavno, muzički ušni crv vas je zarazio baš kao i Sunđer Boba u jednoj od epizoda.

foto: pixabay.com

 

Dragana Beleuca

Dragana Beleuca rođena je 1983. godine u Beogradu. Novinarstvo i pozorišnu produkciju diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti. Ljubitelj je pisane reči, voli da čita kratke priče, fantastiku i horor. Radila je kao novinar-saradnik u ženskom magazinu Cosmopolitan.

Dragana se bavi pisanjem o očekivanjima današnje omladine, žestokim ljubavnim odnosima, seksu, putovanjima. Živi i radi (piše) u Beogradu.

Imate komentar?

Pratite nas