LookerWeekly.com magazin

Upoznajte Zapadnu Srbiju na biciklu

Ukoliko ste ljubitelji aktivnog odmora i biciklizma, veoma će vas obradovati vest da je na teritoriji Zapadne Srbije, poznatoj po prelepoj prirodi, obeleženo 15 biciklističkih ruta, ukupne dužine oko 400 km.

Atraktivne turističke destinacije Zapadne Srbije sada su povezane markiranim stazama. Zlatibor je spojen sa Tarom, preko Mokre Gore. Divčibare je povezano sa teritorijom Užica, Kosjerića i Požege. Arilje i Ivanjica spojeni su sa Golijom, Uvcom, Pešterom, Zlatarom i Prijepoljem.

Petnaest biciklističkih ruta obeleženo je turističkim signalizacijama. Svaka od njih pruža vam mogućnost da upoznate različite krajeve regije Zapadne Srbije, ali i šansu da testirate svoju kondiciju.

Pojedine staze su kondiciono zahtevnije, dok su druge jednostavnije i pogodnije za one koji nisu u treningu. Drugim rečima, svako može da pronađe svoju idelanu rutu.

Kraj staza se nalaze i drvene nadstrešice i klupe za odmor. Bilo da ste biciklista, pešak ili planinar, ovde ćete se fino odmoriti.

Vožnja za svakog

Za sve one koji žele laganu vožnju koja ne zahteva veliki fizički napor idelana ruta je “Put davniva”. Ova staza je asfaltne podloge u dužini od 11,3 km. Putem davniva obići ćete Požegu, Pilatovačko polje i Prilipac, gde se nalaze brojne istorijske znamenitosti. Takođe, možete se oprobati i na “Malom Semegnejvskom krugu”. Ova zlatiborska ruta je znatno duža, 32 km, a podloga je delom asfaltna a delom zemljana ili prekrivena makadamom.

Vožnja za aktivne bicikliste

Ukoliko ste pasionirani biciklista i želite ekstremnije staze, onda bi trebalo da planirate svoju vožnju rutama kao što su to “Ivanjica-Javor-Sjenica”, “Sjenica-Zlatar-Nova varoš” i “Manastirski put”.

Staza Ivanjica-Javor-Sjenica znatnog je uspona i duga je 62 km, pa je potrebno računati i na kampovanje, negde na pola puta. Podloga je asfaltna i kreće se magistralnim putem, pa je potreban dodatni oprez.

Sjenica-Zlatar-Nova varoš ruta je duga 32 km i čini je asfalt. Saobraćaja ima, ali je umeren.

Manastirski put je dug 23 km i vodi od Zlatara do Prijepolja. Put je  delom zemljani, ali ga čini i makadam i asfalt.

Ostale rute su “Užice-Kosjerić-Divčibare” (60km), “Kozomor” (11km), “Lunovo selo-Požega-Arilje” (24 km), “Rzavske plaže” (5,2 km), “Arilje-Ivanjica” (28 km), “Visoka Tara” (26km), “Zlatibor-Tara” (48 km), “Tusto brdo” (10,8 km), “Crnorzavska” (19,4 km) i “Zlatar-Uvac” (10,9 km).

Koje su sve to rute i kako one izgledaju možete da pogledate na adresi www.mapa.iz.rs.

Kada budete planirali da krenete u biciklističku avanturu Zapadnom Srbijom važno je da znate da je jedna servisna stanica obezbeđena za celu regiju.

Iznajmljivanje bicikla

Ako nemate svoj bicikl, a voleli biste da se provozate, možete da ga iznajmite po ceni od 100 dinara po satu vožnje ili 500 dinara za ceo dan. Za sada je moguće da iznajmiti bicikl bez dodatne opreme, ali, kako kažu iz TO Zapadna Srbija, u planu je i pribavljanje opreme za bezbednu vožnju koja će biti dostupna svakom korisniku. Bicikl možete da rentirate u svakoj lokalnoj turističkoj organizaciji.

Priroda, svež vazduh, fizička aktivnost i mogućnost da sami diktirate tempo svog obilaska, čine da razgledanje znamenitosti i obilazak različitih mesta Zapadne Srbije biciklom bude dobar izbor za pravi aktivan odmor u našoj zemlji.

foto: TO Zapadna Srbija

Tijana Janković

Tijana Janković-Jevrić studirala je menadžment u umetničkoj produkciji i novinarstvo na “Akademiji lepih umetnosti”, kao i kameru na “Dunav filmu”. Umetnost joj je veoma bliska - u njoj uživa i kao gledalac i kao stvaralac. Uređuje, piše i fotografiše. Voli da istražuje i saznaje, da upoznaje i da zapitkuje, pa joj je intervju najdraži. Piše za sve rubrike.

Bitef19 LookerWeekly.com baner

Imate komentar?

Pratite nas

Na ovom svetu je puno jedinstvenih ljudi...I baš njih smo odabrali za naše LookerWeekly intervjue.