LookerWeekly.com magazin

Squash asocijacija Srbije: Apel za spas skvoša

Prvi skvoš klub u Srbiji otvoren je 2003 godine u Pionirskom gradu. Iste godine osnovane su i Skvoš asocijacije Srbije i Beograda. Na žalost, to je i danas jedini klub u Beogradu. U proteklih 15 godina u ovom klubu održano je 300 skvoš turnira od kojih 75 internacionalnih i 45 juniorskih. Turnire je igralo 4.800 igrača a Beograd je posetilo 2.400 igrača iz 24 zemlje, navodi se u apelu predsednika Squash asocijacije Srbije Šćepana Šofranaca i predsednika Beogradske squash asocijacije Nebojše Conića. U nastavku teksta nalazi se njihovo saopštenje upućeno medijima, koje glasi:

 

“Ovaj beogradski klub dao je gotovo sve reprezentativce Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji za uzraste seniora, juniora, kadeta i pionira. Reprezentativci Srbije su 2010 godine osvojili Kup evropskih nacija u Poljskoj, iste godine devojke osvajaju drugo mesto na Balkanskom ekipnom prvenstvu, a 2011 momci su postali prvaci Balkana u Zagrebu. Devojke su za Srbiju osvojile i treće mesto na Balkanskim prvenstvima u Sloveniji 2012 i Bugarskoj 2013 godine. Ovaj klub ima 15 titula ekipnog državnog prvaka i 40 titula pojedinačnih prvaka Srbije u individualnim seniorskim i mlađim kategorijama.

U ovom klubu trenutno trenira kompletna reprezentacija Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji, a takođe i 50 igrača u mlađim kategorijama koji su jedina budućnost srpskog skvoša. U klubu je aktivno i više od 600 rekreativnih igrača. U klubu ima 14 trenera sa diplomama Evropskog skvoš saveza (ESF) i 25 sudija sa položenim ispitom ESF.

Ovaj beogradski klub je matica skvoša na Balkanu. Iz ovog kluba potekla je ideja i organizovana su takmičenja Balkanskog prvenstva, Balkanskog kupa kao i takmičenja Juniorskog evropskog kruga.

Ukoliko se ne nađe rešenje za produžetak korišćenja sadašnjeg prostora u Pionirskom gradu do pronalaženja nove lokacije uz pomoć Grada Beograda i nadležnog ministarstva kao i ostalih državnih organa, skvoš će u Beogradu prestati da postoji 31.12.2017 godine.

Apelujemo na Vas da nam u tome pomognete i ne dozvolite da Beograd bude jedini glavni grad u Evropi bez skvoš terena.

Ukoliko ne budemo uspeli, sav uložen rad i trud u proteklih 15 godina biće uzaludan, reprezentacija Srbije prestaće da postoji, deca koja treniraju pet, šest a neki i više godina biće na ulici a skvoša u Beogradu više neće biti.”

 

 

LookerWeekly

Onlajn nedeljni magazin LookerWeekly.com čitaju mlade i radoznale osobe, koje tragaju za informativnim, zabavnim i edukativnim sadržajem iz najrazličitih oblasti.

Imate komentar?

Pratite nas