LookerWeekly.com magazin

Bubuljice imaju značenje

Foto: Tijana Janković

Mesto na licu ili telu gde vam se pojavi bubuljica govori o tome šta se dešava u vašem organizmu. Na čelu, oko usta ili na vratu, svaka od njih ima svoje značenje, odnosno uzrok…

Nepravilnosti na koži, pored estetskog, često ukazuju i na neki zdravstveni problem poput hormonalnog disbalansa, alergije i stresa. Prema kinsekoj medicini svako mesto na kojem se pojave bubuljice otkriva unutrašnje stanje organizma. Ukoliko se javljaju na licu iznenada i daleko jedna od druge, to je samo posledica stresa. Nekad je i neadekvatna higijena jedan od uzroka. Međutim, uporne i grupisane bubuljice na određenim delovima tela su signal da je vreme da osim kozemtičkih sredstava, preduzmete i druge mere.

Mesto bubuljice govori o njenom uzroku pojavljivanja.

Čelo

Promene na čelu ukazuju na to koliko naše telo dobro eliminiše toksine. Tako da ćete najčešće primetiti bubuljice na njemu posle sezone žurki. Ukoliko se pojave na vrhu čela onda predstavljaju bešiku, na sredini varenje, a između obrva jetru. Ako se nalaze oko obrva, tada je reč o stresu.


Nos i obrazi

Obrazi prema kineskoj medicini predstavljaju pluća. Na nosu i na obrazima mogu se pojaviti i druge promene na koži koje su slične bubuljicama, ali to zapravo nisu. Nekada crvenilo može ukazivati na akne rosacea koje su često kožno oboljenje, pogotovu kod starijih ljudi. Ako primetite crvene tačke sa perutanjem, to bi mogla da bude seborični dermatitis, tako da je bitno da konsultujete lekara kako bi tačno dijagnozirali neku upornu promenu na koži lica.


Usta

Ako su vam sitne bubuljice sa crvenilom oko usta, to može biti dermatitis. Verovatno bi bilo poželjno da promenite kozmetičko sredstvo koje koristite. Jedan od simptoma sindroma policističnih jajnika jesu i bubuljice udružene sa pojačanom maljavošću oko usta i po vratu.


Brada

U različitim fazama menstrualnog ciklusa bubuljice se mogu pojaviti na svim strana vaše brade i u predelu gornje usne. Kažu da možete odrediti koji jajnik ovulira, levi ili desni, u odnosu na kojoj je strani osip. U ovom slučaju vam mogu pomoći kozmetika i neke vrste kontraceptivnih pilula.


Vrat

Osip na vratu i u liniji vilice je posledica stresa. Ako imate bubuljice samo u liniji vilice, to može da ukazuje na stomatološki problem. Dok nekad to može i značiti da ste inficirali kožu npr mobilnim telefonom. U tom slučaju, samo lepo očistite uređaj.


Grudi

Bubuljice na grudima se javljaju pod uticajem genetike. Masnija koža je podložnija osipu.


Leđa

Ako imate bubuljice jedino na leđima, moguće je da su se pojavile zbog znojenja tokom sporta ili neke druge fizičke aktivnosti i nemogućnosti da se odmah posle toga istuširate. Bubuljice na ramenu mogu biti od torbe.


Ruke

Sitne bubuljici ili takozvana guščija koža javlja se kod suve kože i loše cirkulacije. Takođe može biti i pokazatelj koliko efikasno vaše telo koristi vitamine iz hrane, a može ukazivati i na astmu. Ovakva hrapa koža sa crvenim tačkicama se uglavnom očisti sa godinama.

Foto: Tijana Janković

Tijana Janković

Tijana Janković-Jevrić studirala je menadžment u umetničkoj produkciji i novinarstvo na “Akademiji lepih umetnosti”, kao i kameru na “Dunav filmu”. Umetnost joj je veoma bliska - u njoj uživa i kao gledalac i kao stvaralac. Uređuje, piše i fotografiše. Voli da istražuje i saznaje, da upoznaje i da zapitkuje, pa joj je intervju najdraži. Piše za sve rubrike.

3 komentara

Unesite tacan odgovor * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  • Pre 4 godine stala sam da pijem Diane 35.Od tada po celom telu (lice,vrat,ramena ledja,grudi,stomak) imam kao neke sitne bubuljice sa dlakama u njima.Menstruacije dobijam na vreme.Prvi lekar mi je prepisao diane kao zbog policisticnih jajnika.Promenila sam ginekologa i taj drugi mi je rekao da nemam p od policisticnih jajnika.Obilazila sam razne doktore koji uopste nece da se bave na pravi nacin ovim problemom koji traje vec predugo.Dermatolozi su mi davali da se gulim,Pa mi je time koza uzasno isusena a ujedno luci i veliku kolicinu sebuma.Ne smem da stavim nikakvu kremu ili tonik na upalna mesta jer mi se onda stvore crvene bubuljice koje svrbe i iz kojih na kraju izadje puno krvi,gnoja i dlaka u vecini slucajeva..U zadnje vreme sam primetila i crvene osipe po kozi,kao neka vrsta alergijeZa sminku sam zaboravila kako izgleda.Znam da je problem iznutra ali ne znam sta da uradim sledece.Mozete li me usmeriti kuda dalje?Imam 26 godina i ovo me uzasno frustrira i cini depresivnom.
    Hvala.
    Pozdrav!

  • Pocele su da mi se pojavljuju bubuljice na vratu nisam ih imao pre,pocelo j epre 5.6 mese kada sam poceo da se brijam ,uzasne su,a ima i podkoznih bubuljica ne znam sta da radim iamm 17 godina i nerviraju me.Koristim neke kreme ali to ne pomaze.