LookerWeekly.com magazin

Opasne posledice dugog sedenja

Foto: Tijana Janković

Sačuvajte zdravlje ispred računara

Kako da izbegnemo posledice celodnevnog sedenja za računarom, koje može ozbiljno da nam ugrozi zdravlje…

Crvene oči koje peku, gojaznost, kriva kičma, osip, dijabetes i kardiovaskularna oboljenja mogu biti posledica dugog sedenja ispred televizora, u kancelariji ili za računarom.

Savremeni način života koji smo usvojili poslednjih decenija se najčešće svodi na dugo sedenje za računarom. Bilo da učimo, radimo ili se zabavljamo u slobodno vreme, mi smo sve vreme u sedećem položaju, što nije dobro za naše zdravlje. Današnje društvo jednostavno tako funkcioniše i savremena tehnologija je već postala sastavni deo našeg života. Upućeni smo na monitor i tastaturu, a to bi nam sada bilo teško da menjamo. Ono što bi mogli da uradimo jeste da promenimo navike i naše ponašanje kada smo ispred računara.

Najnovija istraživanja koja su objavljena u Evropskom kardio žurnalu, otkrivaju oboljenja koje može da prouzrokuje dugo i neprekidno sedenje. Osobe koje su dugo u sedećem položaju sklonije su gojaznosti u predelu struka, a samim tim je moguće da imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom tj. sa srcem i zakrčenim arterijama. Upozoravaju nas i na moguća metabolička oboljenja kao što je dijabetes.

Za svaki novi uređaj se dizala prašina oko njegove moguće štetnosti. To nije omelo ljude da nastave da koriste ono što im je olakšavalo svakodnevni život i obaveze. Međutim, ovde je reč o tome što neaktivnost, odnosno sedenje može da prouzrokuje neželjene posledice, pa bilo da ste za računarom, u klupi, za pultom, šalterom ili za volanom.

Kako biste pomogli sebi i smanjili rizik po zdravlje, potrebno je da pravite što više pauza, odnosno da ustajete što češće. Dovoljno je da stojite bar minut , ali nekoliko puta. Dok stojite potrošite 60 kalorija i pospešujete cirkulaciju. Zato uvek nađite razlog da ustanete i protegnete noge. Nek vam telefonski razgovor bude razlog da prošetate. Stavite čašu sa vodom ili kafu nešto dalje od sebe kako biste morali da ustajete. Stavite na drugi kraj kancelarije kantu za smeće. Koristite stepenice umesto lifta i svaku moguću priliku i izgovor da prošetate.

Pomenuto istraživanje je pokazalo da te kratke pauze od sedenja itekako poboljšavaju stanje organizma, odnosno smanjuju rizik od gojaznosti, kardiovaskularnih oboljenja i dejabetesa.

Ako već sedimo, bitno je i kako to radimo. Još od malena nas uče da sedimo pravih leđa, ali mi kao da to uvek zaboravimo. Trudite se da sami sebe opominjete kada pokvarite pravilno držanje ispred računara. Pogotovu što je i neaktivnost samo po sebi dovoljna da imate problema sa donjim leđima.

Crvene oči koje peku su česta pojava kada dugo čitamo sa ekrana. Ova neprijatnost nam se javlja, jer zaboravljamo da trepćemo. Pažnja nam je fokusirana na tekst, koncentrisani smo na to toliko da zanemarimo nešto što inače nekontrolisano radimo, trepćemo.

Osip se javlja kod nekih ljudi kada koriste prenosive računare. Laptop koji držite u krilima može da izazove iritaciju kože na butinama. Temperatura koju on emituje isušuje i iritira kožu. Kapilari se pod toplotom šire i izazivaju crvenilo koje liči na paukovu mrežu. Kako vam se to ne bi desilo, stavite između svoji butina i laptopa neku knjigu, jastuk ili bilo kakav „podmetač” koji će sprečiti da toplota dopre do vas. Ovaj problem se javlja i u drugim situacijama kada je koža duže vreme u dodiru sa nekim izvorom toplote. Ukoliko vam se ovako nešto dogodi, najčešće je dovoljno da se udaljite od toplotnog izvora kako bi se osip povukao.

Obratite pažnju i kako koristite tastaturu, jer možete oštetiti nokte. O tome više pročitajte u našem tekstu: Tastatura uništava nokte.

Kao što su nam struja i voda najbolje sluge, a najgori gospodari, tako nam i savremena tehnologija puno znači, ali moramo da naučimo kako da je na pravi način koristimo i poboljšamo naš stil života.

Foto: Tijana Janković

DragonStyle

Živi i radi u svetu okružen tehnologijom na planeti Geek! Otud i toliko interesovanje prema svemu u čemu kuca binarno srce.

Imate komentar?

Unesite tacan odgovor * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.